Czworokąt ABCD
Handi: Dany jest czworokąt ABCD wpisany w okrąg. Długości boków są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego. Pierwszy wyraz jest równy podwojonej różnicy ciągu. Pole czworokąta jest równe
P=18√30 . Wyznacz różnicę ciągu.
11 sie 21:04
robinka : czworokąt jest wpisany w okrąg
11 sie 21:18
Handi: Dokładnie tak jest w zadaniu
11 sie 21:23
11 sie 21:45
Eta:
r=3
robinko ...... masz bład rachunkowy
P(pole)=
√120r4= 2r
2√30
to 2r
2√30= 18
√30
r
2= 9 => r=3 v r= −3 −−− odrzucamy
11 sie 21:57
robinka : no tak zjadłam r
4, dzięki czuwasz
11 sie 21:58
11 sie 22:06
human z matmą: A jak to zadanie rozwiazac przez twierdzenie cosinusów? Mam takie coś w odpowiedziach
7 kwi 17:53