Układ równań
Dominika : Znalazłam wiele informacji na temat układów równań jednakże nie pomogło mi to w rozwiązaniu
tego oto układu:
x
2+y
2−4x−8y+19=0
x
2−12x+y
2+11=0
Czy ktoś mógłby mi pomóc?
11 sie 20:54
robinka : to są równania okręgów

(x−2)
2−4+(y−4)
2−16+19=0
(x−2)
2+(y−4)
2=1
(x−6)
2−36+y
2+11=0
(x−6)
2+y
2=25
narysuj okręgi odczytaj punkty przecięcia jeżeli istnieją

można tez to rozwiązać jak zwykły układ równań
11 sie 21:05
Bogdan:
x2 + y2 − 4x − 8y + 19 = 0
x2 + y2 − 12x + 11 = 0
− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Odejmujemy równania stronami
8x − 8y + 8 = 0 ⇒ x = y − 1
to wyrażenie wstawiamy do jednego z równań
(y − 1)2 + y2 − 12(y − 1) + 11 = 0
rozwiązujemy to równanie kwadratowe, obliczone wartości y wstawiamy do: x = y − 1
i obliczamy wartości x.
11 sie 21:17
robinka : Bogdanie,
graficznie też można, ale nie zawsze możemy odczytać rozwiązanie, prawda ?
11 sie 21:19
Bogdan:
Prawda
11 sie 21:39