11 sie 20:28
Kejt: robisz to na tej samej zasadzie.. najpierw wyliczasz dla jakiego x mianownik będzie równy 0..
11 sie 20:30
paulaaaa: napisze jak ja licze i wskaz gdzie robie blad oki
11 sie 20:46
Kejt: ok
11 sie 20:47
paulaaaa: x
2 −4 = 0
x
2 =4
x=2 lub x=−2
6x
2 +12x= 0
x(6x+12)=0
x=0 6x+12=0
6x=−12
x=−6
11 sie 20:51
paulaaaa: a powinno wyjsc x=0 , niby przyklady sa podobne do siebie ale minimalnie sie roznia i mnie
przy kolejnych zatyka
11 sie 20:53
Kejt:
i już wszystko się zgadza..
11 sie 20:56
paulaaaa: hahaha łe fakt nawet dzielic nie potrafie

ale x= 0 powinno wyjsc , przynajmniej tak mam w
ksiazce
11 sie 20:59
Kejt: no wychodzi. Masz tam x=0, a x=−2 trzeba wykluczyć, bo wtedy w mianowniku wychodziłoby zero
11 sie 21:00
paulaaaa: ok
11 sie 21:03
Handi: | 6x2+12x | |
| =0 ⇔6x2+12x=0
|
| x2−4 | |
Założenie x
2−4≠ 0
x ≠ 2 ∧ x ≠ −2
6x(x+2)=0
x=0 ∨ x=−2 ∉ D
11 sie 21:07
Bogdan:
Dobry wieczór
Zróbmy zadanie krok po kroku tak, jak ma wyglądać jego rozwiązanie.
| 6x2 + 12x | | 6x(x + 2) | |
| = 0 ⇒ |
| = 0 |
| x2 − 4 | | (x − 2)(x + 2) | |
Założenie: (x − 2)(x + 2) ≠ 0 ⇒ x ≠ 2 i x ≠ −2
| | 6x | |
Równanie po skróceniu: |
| = 0 ⇒ 6x = 0 ⇒ x = 0 |
| | x − 2 | |
Można też od razu po skróceniu zapisać: 6x = 0 ⇒ x = 0
11 sie 21:09