Gabbi: Przez 15 dni roboczyc pewien właściciel sklepu osiedlowego notował dzienny utarg i
uzyskał następujące kwoty w zł. :
5200,5500,4800,4800,5200,5700,5700,4900,4800,5000,5200,5500,5200,5700,5000.Czy mediana
dziennego utargu jest niższa od średniej wartości dziennego utargu?Jak to się oblicza?
18 gru 13:45
eta:
X = (średni utarg ) -- dodaj utargi i wynik podziel przez 15
2*5500 +4*5200 +3*4800 +2*5000 +3*5700 +4900
x = ----------------------------------------------------------------- =
15
n= 15 --- liczba nieparzysta więc mediana ze wzoru
M= x(n+1) /2= x(15+1) /2 = x8 =4900 ( bo to ósme notowanie)
18 gru 14:40
eta:
Oooo! źle podałam medianę bo ciąg utargów nie jest uporzadkowany !
a musi być to warunek!( nie wiem o czym myslałam

ale poprawimy to!
więc będzie to wartość ósmego wyrazu , ale po uporządkowaniu
4800, 4800,4800,4900,5000,5000,5200,5200,5200,5200,
, 5500,5500, 5700,5700,5700
teraz M= x
8 = 5200 sory
18 gru 17:29