TWIERDZENIE TALESA PROPORCJE
maja:

zorczarowana: Mam pytanie do twierdzenia Talesa. Do proporcji...w jednym zadaniu jest trójkąt:
I na lekcji dobieraliśmy proporcje O/C przez C/D równa się C/B przez B/A Natomiast na
korepetycjach dziewczyna uczyła mnie, że O/C przez C/D równa się OC+CB przez B/A W obu
przypadkach wyjdzie inny wynik, teraz nie wiem jak rozwiązywać zadanie...pomóżcie, proszę.
11 sie 16:39
Anna: maja, koleżanka ma rację, inaczej nie można.
Zasada jest taka, że jeśli w proporcji biorą udział odcinki łączące ramiona kąta, to rysunek
traktujemy jako 2 podobne trójkąty ( ODC i OAB − litery powinny być tu duże, gdyż są to nazwy
punktów, a nie odcinków). I w tych trójkątach do proporcji wchodzą odpowiednie ich boki , a
nie może wystąpić kawałek boku trójkąta.
Czy to Cię przekonuje?
11 sie 16:47
Anna:
| | x | | x+40 | |
Czyli np. |
| = |
| . |
| | 30 | | 34 | |
11 sie 16:48
maja: To musiałoby wyjść:
x*34= 30* (x+40)
34x= 30x+1200
4x= 1200 /:4
x= 300
Trochę dziwne...
11 sie 17:06
robinka: taki ma wyjsć

Anny proporcje sa dobrze ułożone.
11 sie 17:14
maja: To wiem, to tak też zakładałam, ale zmylił mnie wynik, który wyszedł przy liczeniu na lekcji...
Tyle, że wynik nie jest zbyt proporcjonalny do innych długości boków.
11 sie 17:16
Anna: Czasem "na oko" tak się wydaje, a jednak.
11 sie 17:21
maja: dziwne...bo tamte boki mają 34, 30 a ten nagle 300
17 sie 20:20