Logarytm pomocy
bagi:
log5 √5 = 1/2
Dlaczego tak jest?
Dlatego, że 1/2 to inaczej −2? Nie można napisać −2?
11 sie 15:13
bzzz: bagi,
log
ab = c wtedy i tylko wtedy, gdy a
c = b
jak masz log
5√5 zastanawiasz się wtedy do jakiej potęgi trzeba podnieść podstawę logarytmu
czyli 5 aby otrzymać liczbę logarytmowaną, czyli
√5
5
x =
√5 pierwiastek kwadratowy z jakiejść liczby w postaci potęgi
√a = a
1/2
5
x = 5
1/2
w potęgowaniu, jeśli podstawy są równe, to aby liczby były równe, to potęgi też muszą być
równe
| | 1 | |
czyli x = |
| i to jest Twój wynik. |
| | 2 | |
11 sie 15:19
bagi: Znalazłem w zeszyscie przykład którego nie rozumiem
log625 √5
625x = √5
54x = 5
4x=3/2
nie rozumiem skąd wzięło się to 4x, co to jest?
11 sie 15:56
Anna:
Ponieważ 625 = 5
4. Ale tam masz błędy. O ile II linia jest prawdziwa, to w kolejnej musi
być:
5
4x = 5
12
11 sie 17:08
ades: log5 5√5
29 gru 19:04
29 gru 19:14