1/ wykaż,że dla liczb rzeczywistych nieujemnych a,b,c zachodzi nierówność:
| a+b+c | a | b | c | |||||
≤ | + | + | ||||||
| 1+a2+b2+c2 | 1+a2 | 1+b2 | 1+c2 |
znaczy dzisiaj ale jak wstanę ,Dobranoc
...... Miłych snów Dobranoc
ta nierówność kojarzy mi się tylko z jednym
i cierpliwie czekam
Dobranoc, miłych snów
a ja co mam robić?
ja chcę, ja potrafię to zadanko
?
, przepraszam, że wchodzę w zadania nie adresowane do wszystkich,
ale widzę, że zadania 1 nie udało się dotąd ruszyć, więc zdecydowałem się postawić
pierwszy krok.
Zauważamy, że przy podanym założeniu: a ≥ 0, b ≥ 0, c ≥ 0
wyrażenia w mianownikach są dodatnie, w licznikach są nieujemne oraz że:
| a | a | ||
< | |||
| 1 + a2 + b2 + c2 | 1 + a2 |
| b | b | ||
< | |||
| 1 + a2 + b2 + c2 | 1 + b2 |
| c | c | ||
< | |||
| 1 + a2 + b2 + c2 | 1 + c2 |
a Ty im
właściwie podałeś już gotowca
| 1 + a2 + b2 + c2 − 1 − a2 | ||
0 ≤ a * | + b * .... + c * .... | |
| (1+a2+b2+c2)(1+a2) |
| b2 + c2 | ||
0 a * | + b * .... + c * .... | |
| (1+a2+b2+c2)(1+a2) |
α + β = 90
| √5 | √5 | |||
a + b = | => b = | − a | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
a2 + d2 = | ||
| 4 |
| 1 | ||
d2 = | − a2 | |
| 4 |
| d | b | ||
= | |||
| a | d |
| √5a | ||
0,25 − a2 = | − a2 | |
| 2 |
| √5 | ||
a = | ||
| 10 |
| √5 | √5 | |||
b = | − | |||
| 2 | 10 |
| 5√6 − √5 | 4√5 | 2√5 | ||||
b = | = | = | ||||
| 10 | 10 | 5 |
| 2√5 | ||
b = | ||
| 5 |
| 1 | √5 | |||
cosβ = U{a}{ | = 2a = | |||
| 2 | 5 |
| 20 | 2√5 | √5 | ||||
c2 = | + 1 − 2 * | * | ||||
| 5 | 5 | 5 |
| 4 * 5 | ||
c2 = 5 − | ||
| 5 |
| 4 | 4 | |||
c2 = | + 1 − | |||
| 5 | 5 |
| x1 + x2 | ||
xw = | ||
| 2 |
Zadanie 1. Drugi krok polega na dodaniu stronami nierówności zapisane w kroku pierwszym
i natychmiast otrzymujemy rozwiązanie.
Zadanie 2. Zachęcam do rozwiązywania zadań z figurami geometrycznymi metodami
geometrii analitycznej, niekiedy ta droga jest prostsza. Tak można postąpić w zadaniu 2.
Nakładamy "sprytnie" na rysunek kwadratu układ współrzędnych i oznaczamy:
| 1 | 1 | |||
A(1, 1), B(0, 1), C(0, 0), D(1, 0), E(1, | ), F( | , 0). | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
k: y = | x, m: y = −2x + 1 | |
| 2 |
| 2 | 1 | |||
Otrzymujemy: G = ( | , | ). | ||
| 5 | 5 |
podaję taki dowód:
ΔCGF ~ Δ BCF w skali 1:2 ( uzasadnić)
to: ICGI= x i IBGI= 2x dla x>0
Prowadzimy prostą AM II do prostej EC
otrzymująac punkty N i M
ΔMNM przystaje do ΔCGM ( uzasadnić )
to IBNI = ICGI = INGI= x i prosta AM jest symetralną odcinka BG
zatem ΔABG jest równoramienny o ramieniu długości IABI= IAGI =1
c.n.u
Twierdzenie jest prawdziwe dla każdego kwadratu o boku długości "a"
to: IAGI= a dla a >0
. Twoje pierwsze zadanie bardzo mi się podoba
. Widzę, że
sama zadajesz zadania wymagające trochę pomyślunku, bo te, które na forum się pojawiały
w ostatnich tygodniach w większości przypadków sprawiały wrażenie, jakby były przeznaczone
dla poprawkowiczów i dlatego nie udzielałem się tu ostatnio, zresztą nie było mnie jakiś czas
w domu.
Pozdrawiam
Staram się jak mogę podnosić poprzeczkę, bo rzeczywiście przez dłuższy czas na forum
zadania , które się pojawiały były na poziomie szk. podstawowej.
Mam wątpliwości czy poprawkowicze zdołają poprawić tę maturę, skoro mają takie
elementarne braki,że
Pozdrawiam, życzę miłego wypoczynku