think: oś symetrii będzie przechodzić przez ten wierzchołek który jest wspólny dla równych ramion
trójkąta i przez środek boku naprzeciw tego wierzchołka.
Aby się dowiedzieć, które ramiona są równe trzeba skorzystać ze wzoru na długość odcinka
|AB| =
√(−1+2)2 + (2 + 3)2 =
√1 + 25 =
√26
|AC| =
√(4+2)2 + (1+3)2 =
√36 + 14 =
√50
|BC| =
√(4+1)2 + (1−2)2 =
√25 + 1 =
√26
AB i BC mają tą samą długość, czyli to będą ramiona trójkąta, a wierzchołek, z którego wychodzą
ramiona to B.
| | −2+4 | | −3+1 | |
Teraz środek odcinka |AC| np d = ( |
| , |
| ) = (1,−1) |
| | 2 | | 2 | |
chyba już sam sobie poradzisz z wyznaczeniem równania prostej przechodzącej przez punkt d =
(1,−1) i B=(−1,2)