geometria analityczna
szymon: Wyznacz punkty wspólne okręgu o równaniu:
(x−3)2+ (y−5)2=4
i prostej x+y=10.
10 sie 22:51
Godzio:
y = 10 − x −> podstaw to pod y w równaniu okręgu wylicz x i te 2 lub 1 wyliczone x podstaw znów
do prostej a otrzymasz odpowiadające im y i napisz te punkty
10 sie 23:08
szymon: w odpowiedziach jest a=7 i a=−7 a mi wychodzi 7 i 5
11 sie 12:52
Bogdan:

S = (3, 5)
Można sprawdzić wykonując prosty rysunek. Widać punkty wspólne: (3, 7) oraz (5, 5)
11 sie 13:25
szymon: tak tez mi wyszło ale w odpowiedziach jest inaczej...
11 sie 16:46
szymon: dobrze jest w odpowiedziach ja zle spojrzałem...eh...dzięki za pomoc
11 sie 16:48