Kamil: Potrzebuje tego na jutro:(
W klasie jest 18 dziewczyn i 12 chłopców.Wylosowano 3 osoby jako delegację na
akademię.Jakie jest prawdopodobieństwo,że wśród wylosowanych uczniów są same dziewczyny?
18 gru 13:38
eta:
30! 27!*28*29*30
mocΩ= C303= --------- = -------------------= 28*29*5
3! *27! 27!* 6
18! 15!*16*17*18
moc A= C183= ----------- = ------------------ = 16*17*3
3! *15! 15!* 6
16*17*3
P(A) = ------------= oblicz tę wartość
28*29*5
18 gru 14:07
Dj Kichawa : 1/5832
18 gru 16:23
eta: Dzięki Dj jesteś WIELKI!
18 gru 16:31