geometria analityczna
crazy nati: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P=(0,8) i środek odcinka AB, gdzie A=(−1,3),
B=(3,7).
10 sie 22:48
10 sie 23:05
crazy nati: wychodzi mi y=−3x+5 a w odpowiedziach jest y=−3x+8...nie wiem co jest zle...
11 sie 12:41
Bogdan:
C − środek odcinka AB
| | −1 + 3 | | 3 + 7 | |
C = ( |
| , |
| ) = (1, 5) |
| | 2 | | 2 | |
Prosta zawierająca punkty P(0, 8), C(1, 5): y = ax + b
Korzystamy z zależności: y = a(x − x
0) + y
0, gdzie (x
0, y
0) to jeden z dwóch danych
punktów leżących na prostej.
Wybieramy punkt P i od razu otrzymujemy odpowiedź: y = 3x + 8
11 sie 12:51
crazy nati: | | 8−5 | |
dobra ale skąd sie wzięlo a= |
| ? |
| | o−1 | |
11 sie 16:55
Anna:
Współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty A(x
A,y
A) i B(x
B,y
B)
| | yB − yA | |
oblicza się ze wzoru: aAB = |
| . |
| | xB − xA | |
Podstaw do tego wzoru odpowiednio współrzędne punktów P i C, to otrzymasz wyliczone wyżej a.
11 sie 17:01