:P
awa: dane sa dwie kolejne liczby naturalne ktore przy dzieleniu przez 4 daja odpowiednio reszty 2 i
3. wyznacz reszte z dzielenia sumy kwadratow tych liczb przez 8.
i dziekuje za poprzednie, nie dalabym rady sama
10 sie 22:28
think: dwie kolejne
a = 4c + 2
b = 4c + 3
(4c + 2)2 + (4c + 3)2 = 16c2 + 16c + 4 + 16c2 + 24c + 9 = 32c2 + 40c + 12 + 1 = 4(8c2 +
10c + 3) + 1
czyli reszta z dzielenie przez 4 to jeden.
10 sie 22:35
Eta:
think ..... w treści zad. ma być reszta z dzielenia przez
8
10 sie 22:39
Godzio:
4n + 2, 4(n+1) + 3 ⇒ 4n + 2, 4n + 7 − dwie kolejne liczby naturalne dające tą resztę przy
dzieleniu przez 4
(4n + 2)2 + (4n + 7)2 = 16n2 + 16n + 4 + 16n2 + 56n + 49 = 32n2 + 72n + 53 =
= 32n2 + 72n + 48 + 5 = 8(4n2 + 9n + 6) + 5
reszta to 5
10 sie 22:42
awa: dlaczego 4(n+1)+3
10 sie 22:45
Godzio:
n − to jakaś liczba naturalna, n+1 to kolejna liczba naturalna prawda ?
10 sie 22:46
Maciek: to jest zapisana liczba naturalna n+1 która przy dzieleniu przez 4 daje resztę 3
10 sie 22:47
awa: dobra juz wiem

dzieki
10 sie 22:49