Pytanie
Godzio:
Chciałem zapytać o 2 rzeczy:
Co mi daje znajomość sumy wyrazów ciągu o numerach nieparzystych i parzystych ?
Potrzebuje wzór którego nie mogę znaleźć też z ciągów, chodzi o to że ktoś zakłada np. lokatę z
jakimś oprocentowaniem i systematycznie dopłaca stałą kwotę, jeśli ktoś wie o co mi chodzi to
będę wdzięczny
10 sie 20:33
think: K[(1+p%)
n + (1+p%)
n − 1 + (1+p%)
n − 2 + ...] chyba już sam możesz to uprościć

co do sumy ciągu o numerach parzystych i nieparzystych... ale chodzi Ci dla obu ciągów? znaczy
arytmetycznego i geometrycznego?
10 sie 20:54
Godzio: arytmetycznego
Dzięki
10 sie 20:57
think: a znasz sumę parzystych i nieparzystych, czy tylko jedną z sum
10 sie 21:03
Godzio:
Tak się zastanawiam, to nie tak przypadkiem wyglądało ? :
K * ( (1 + p%)n−1 + (1 + p%)n−2 + (1 + p%)n−3 + ... + (1 + p%)1 + 1 )
10 sie 21:06
Godzio: obie znam
10 sie 21:07
think: a dlaczego od n−1?
10 sie 21:07
think: ale nie wiesz nic poza tym? np ile wyrazów ani nic takiego?
10 sie 21:08
Bogdan:
Dobry wieczór.
Pyt. 1.
Sprecyzuj pytanie, w tej postaci jest zbyt ogólne.
Pyt. 2.
Oznaczenia:
K − stała kwota wpłacana z początkiem kolejnego okresu rozliczeniowego (w zadaniach
szkolnych okresem rozliczeniowym jest najczęściej 1 rok);
n − liczba okresów rozliczeniowych, np. liczba lat lokaty, n nie musi być liczbą całkowita;
p − liczba procent okresu rozliczeniowego, np. roczna stopa procentowa;
m − liczba określająca, ile razy w okresie rozliczeniowym następuje kapitalizacja odsetek,
np. jeśli okresem rozliczeniowym jest 1 rok i odsetki są dopisywane co kwartał, to m = 4;
K
n − kwota po n okresach, np. po n latach.
| | 100m | | p | |
Kn = K (1 + |
| ) [(1 + |
| )mn − 1] |
| | p | | 100m | |
10 sie 21:09
Godzio:
Może dam zadanie jednak

W ciągu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach
nieparzystych równa się 44 a suma pozostałych wynosi 33 Wyznacz wyraz środkowy
i liczbę wyrazów tego ciągu
10 sie 21:12
Godzio:
O dobra, dzięki za ten wzorek
10 sie 21:13
think: no to tak
| | a1 | | a1 + a3 | |
44 = S2k+1 = a1 + a3 + 5 + ... + a2k −1 + a2k+1 = |
| + |
| + |
| | 2 | | 2 | |
| | a3 + a5 | | a2k−1 + a2k+1 | | a1 | |
|
| + .... + |
| + U{a2k+1{2} = |
| + S2k + |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a2k+1 | | a1 | | a2k+1 | |
|
| = |
| + 33 + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a1 | | a2k+1 | | a1 + a2k+1 | |
tak jakby wyraz środkowy → 11 = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
10 sie 21:17
think: | | a1 + a1 + 2kr | |
77 = |
| (2k + 1) |
| | 2 | |
| | a1 + a2k+1 | |
11 = |
| = a1+2k+12 = ak+1 = a1 + kr |
| | 2 | |
77 = (a
1 + kr)(2k + 1)
77 = 11(2k+1)
2k+1 = 7
wyrazów ciągu jest 7.
10 sie 21:23
Godzio:
ja tu oczekiwałem podpowiedzi a tu już odpowiedź
10 sie 21:24
think: to jest podpowiedź jak w przyszłości radzić sobie z zadaniami tego typu
10 sie 21:26
Godzio:
| a1 | | a1 + a3 | | a2k −1 + a2k+1 | | a2k+1 | |
| + |
| + ... + |
| + |
| = 44 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| a1 + a2k+1 | |
| = 11 Jak mamy takie coś to skąd wiadomo że akurat a2k+1 jest ostatnim |
| 2 | |
wyrazem a nie np. a
2k+2 ?
10 sie 21:48
think: ponieważ ciąg ma zdaje się nieparzystą liczbę wyrazów
10 sie 21:51
Godzio:
dobra nie było pytania
10 sie 21:52
think:
10 sie 21:53
think: 
czyżbyś zostawił dla mnie te posty bez odpowiedzi, które wpisała crazynati
10 sie 22:08
Bogdan:
Zadanie z ciągiem można rozwiązać również tak:
Oznaczenia:
(am) − ciąg arytmetyczny,
m − liczba wszystkich wyrazów ciągu,
n − liczba wyrazów ciągu o numerach nieparzystych,
p − liczba wyrazów ciągu o numerach parzystych,
n − p = 1
n + p = m
k − nr środkowego wyrazu
ak − środkowy wyraz.
Korzystamy z zależności: Sw = w*ak,
gdzie w − liczba wyrazów ciągu arytmetycznego,
Sw − suma wyrazów ciagu
ak − środkowy wyraz ciągu
n*ak = 44
p*ak = 33
Odejmujemy równania stronami: ak(n − p) = 11 ⇒ ak = 11 bo n − p = 1
m*ak = 77 ⇒ m*11 = 77 ⇒ m = 7
Odp.: Ciąg składa się z 7 wyrazów, środkowy ma wartość 11
10 sie 22:14