Planimetria
Kamil: Prosze o pomoc. W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę cztery razy mniejszą od
miary kąta między ramionami. Miara kąta między ramionami wynosi:
A)120o
B)30o
C)60o
D)150o
10 sie 19:42
Kamil: prosze pomóz Kejt
10 sie 19:47
Kejt:
β − kąt przy podstawie
α − miara kąta między ramionami
α=4β
α+2β=180o
wystarczy rozwiązać układ.. dasz radę?
10 sie 19:50
Kamil: narysujesz rysunek prosze cie i dziękuje bardzo za to ze pomagasz mi i determinujesz mnie do
myślenie
10 sie 19:53
Kejt:
10 sie 19:57
Kamil: na koncu miało być myślenia
10 sie 20:02
Kamil: Moge sie cos zapytać?
10 sie 20:08
Kejt: nie krępuj się.
10 sie 20:08
Kamil: α=4β mozna to inaczej zapisac
10 sie 20:11
10 sie 20:12
Kamil: chodzi mi zeby zapisac kat przy podstawie ma miare cztery razy mniejsza od miary kata miedzy
ramionami
10 sie 20:16
Kejt: no to jest właśnie to. kąt przy podstawie pomnożony przez cztery jest równy kątowi między
ramionami. Czyli kąt przy podstawie ma miarę cztery razy mniejsza od miary kąta między
ramionami.
10 sie 20:21
Eta:

Wystarczy teraz popatrzeć na rysunek i w 2 sekundy mamy rozwiązanie
α+α+4α= 180
o
6α= 180
o =>
α = 30
o
to miara kąta 4
α = 4*30
o = 120
o
odp: A
10 sie 22:22
Kamil: nie rozumiem tego drugiego rysunku za bardzo ,a chce zrozumieć
11 sie 12:11
Kamil: prosze o wytłumaczenie
11 sie 12:11
Kamil: prosze o wytłumaczenie jasne i dzięki za pomoc
11 sie 12:15
adam: W trójkącie równoramiennym kąt między ramionami ma 60 stopni , Oblicz pole i obwód tego
trójkąta , wiedząc że jego podstawa ma długość 10 cm. wyznacz długości promienia okręgu
opisanego na tym trójkącie i promienia wpisanego w okręgu .
9 wrz 12:58
Mila:
To jest Δ równoboczny o boku 10. Masz gotowe wzory. Skorzystaj.
9 wrz 17:06