ciągi pytanko
TOmek: Rozwiązałem te zadanko na pare sposób, ale sie dziwie dlaczego z jednego mam zły wynik
1.Wyznacz ciąg arytmetyczny, tzn: a
1 oraz r mając dane
S
4=8 S
5=5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
5=S
5−S
4= − 3
a
5= − 3
a
5=a
1+4r
−3=a1+4r
Zrobiłem tak:
| | a1+a1+4r | |
5= |
| * 5 /wiem ,ze mogłem to zrobić by a1 obliczyć(nie o to chodzi) |
| | 2 | |
20=2a1+4r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i wychodzi zły wynik czyli z tego płynie wniosek ,ze tworząc układ 2 równań dane
r i
a1 muszą pochodzić z 2 innych przykładów(np:a
4 i a
5), bo ja jakby wyciągnąłem dane
tylko z a
5 i S
5(S
5 −> w tym wzorze trzeba uzyc a
5⇒czyli uzyłem dane tylko z a
5) i
zrobiłem układ równan.
Dobrze mysle