Stereometria
A: 1.Przekrój osiowy stozka jest rownoramiennym trojkątem prostokątnym ktotego przyprostokatna ma
dlugosc 5cm.Oblicz objetosc i pole powieszchni calkowitej stożka
2.w Ostroslupie prawidlowym trojkatnym sciana boczna nachylona jest do plasczyzny podstawy pod
katem 30 stopmi ,a jej wysokosc ma dlugosc 6cm.oblicz V i pole powieszchni bocznej
ostropsłupa
10 sie 13:51
Godzio:

r = 2,5
√2
l = 5
H
2 + r
2 = l
2
H = ... − wylicz
P
c = πrl + πr
2
10 sie 14:03
Godzio:
H = 3
a = 12
| | a2√3 | | a * 6 | |
Pc = |
| + 3 * |
| |
| | 4 | | 2 | |
Dokończ
10 sie 14:08