geometria analityczna
crazy nati: Oblicz pole trójkąta ABC wiedząc, że A=(−6,2), C=(3,2), natomiast współrzędne punktu B są
rozwiązaniem układu równań:
10 sie 13:20
yyy: po pierwsze trzeba rozwiązać układ równań
10 sie 13:28
yyy: x/3+4=−x+5
4x/3=1
x=3/4
y=4,25
10 sie 13:30
yyy: teraz musimy znaleźć długość podstawy (wybieramy bok AC jako podstawe, więc wysokośc będzie to
odcinek z punktu B padający na podstawe AC)
10 sie 13:32
yyy: a−podstawa
a=√81
a=9
10 sie 13:34
yyy: teraz szukamy równanie prostej z punktami AC
y=2
10 sie 13:35
yyy: teraz odległośc prostej y od punktu B, to bedzie nasza wysokość (h)
h=2,25
10 sie 13:37
yyy: teraz liczymy pole
P=2,25
niech mnie ktoś sprawdzi bo liczyłam z widelcem w ręku
10 sie 13:38
Godzio: A(−6,2) B(0,75 ; 4,25) C(3,2)
| | 1 | | 1 | |
P = |
| |(0,75 + 6)(2 − 2) − (4,25 − 2)(3 + 6)| = |
| * 20,25 = 10,125 |
| | 2 | | 2 | |
Najlepiej tak liczyć jeśli się ma wierzchołki
10 sie 13:58
Godzio:
yyy
a = |AC| = 9
| | ah | | 9 * 2,25 | |
P = |
| = |
| = 10,125 |
| | 2 | | 2 | |
10 sie 14:00
yyy: mały błąd

ale obiadek dobry
10 sie 14:06
Godzio:
smacznego
10 sie 14:09
yyy: dziękuję
10 sie 14:10
crazy nati: dziękuję
10 sie 22:36