planimetria
crazy nati: Dane są dwa okręgi współśrodkowe o różnych promieniach. Cięciwa większego okręgu styczna do
mniejszego okręgu ma długość 12cm. Oblicz pole pierścienia kołowego utworzonego przez te
okręgi. (Pierścień kołowy, to część płaszczyzny ograniczona dwoma okręgami).
10 sie 13:06
think:

r
2 + 6
2 = R
2 ⇒ R
2 − r
2 = 36
Pole większego koła P
w = πR
2
pole mniejszego P
m = πr
2
Pole pierścienia P
w − P
m = πR
2 − πr
2 = π(R
2 − r
2) = 36π
11 sie 00:20
Eta:

za gotowca
11 sie 00:45
bzzz: wiem Eto, ale jak widzę takie zadania, to po prostu każda podpowiedź jest już jak rozwiązanie

więc z braku innego zajęcie rozwiązałam do końca. Przyznaję, że irytuje mnie poziom tych
zadań.
11 sie 10:40
crazy nati: dzięki irytują Cię w sensie ze takie proste?
11 sie 12:30
bzzz: crazy niestety tak, budzą moją obawę jak poradzisz sobie z zadaniami, które będą wymagały
bardziej zakręconego rozumowania. Skoro
te jakby nie było, podstawowe zadania umieszczasz
na forum. Po prostu nie wiem, czy pomagając Ci nie wyrządzam Ci krzywdy, polegającej na tym,
że bez pomocy byłabyś zmuszona sama trochę nad nimi pomyśleć. Także nie obrażaj się ani nie
gniewaj, po prostu próbuj sama coś robić, bo tylko w taki sposób można zrozumieć ale i polubić
matematykę. Pozdrawiam
11 sie 13:36