planimetria
crazy nati: Siatka o długości 300m stanowi ogrodzenie działki w kształcie prostokąta. Jakie są wymiary
działki, jeśli wiadomo, że ma ona największe z możliwych pole powierzchni?
10 sie 13:00
Sandra: 74 * 76
chyba
10 sie 18:09
Kejt: 75*75
10 sie 18:12
Godzio:

2a + 2b = 300
a + b = 150
a = 150 − b
P = ab ⇒ max
P = a * b = (150 − b) * b = −b
2 + 150b
a = 150 − 75 = 75
Odp: Działka powinna mieć wymiary 75 x 75
10 sie 18:13
Sandra: To jak to jest.:
Kwadrat jest prostokątem, czy prostokąt jest kwadratem?
Juz sama nie wiem..
10 sie 18:18
Kejt: każdy kwadrat jest prostokątem, nie każdy prostokąt jest kwadratem.
10 sie 18:19
Godzio: kwadrat jest prostokątem
10 sie 18:19
Sandra: to jak ta działka jest w ksztalcie prostokąta, to chyba nie moze byc 75*75, tak?
10 sie 18:21
Sandra: z reszta..
czepiam sie szczegolow .xD
10 sie 18:23
Godzio:
"nie każdy prostokąt jest kwadratem" można dopisać jedynie taki prostokąt który ma równe boki
10 sie 18:23
Sandra: aa..

sorrki..
10 sie 18:24
crazy nati: wielkie dzięki..
10 sie 22:15