stereometria
A: 1.Przekrój osiowy stozka jest rownoramiennym trojkątem prostokątnym ktotego przyprostokatna ma
dlugosc 5cm.Oblicz objetosc i pole powieszchni calkowitej stożka
2.w Ostroslupie prawidlowym trojkatnym sciana boczna nachylona jest do plasczyzny podstawy pod
katem 30 stopmi ,a jej wysokosc ma dlugosc 6cm.oblicz V i pole powieszchni bocznej ostropsłupa
10 sie 12:27
think:

z tw. Pitagorasa obliczysz promień oraz wysokość stożka
najpierw : (2r)
2 = a
2 + a
2 = 5
2 + 5
2
następnie h
2 + r
2 = a
2 = 5
2
P
c = πr(r + a)
10 sie 22:23