rozwiąż równość
wald: Czy miałby ktoś pomysł na to zadanie?
dziekuje za pomoc!
10 sie 10:33
b.: podstaw t=ex, wtedy e−x=1/t, po przeksztalceniu poczatkowego rownania dostaniesz rownanie
kwadratowe na t...
10 sie 11:05
wald: próbuje rozwiązać i tylko tyle wypociłem
e
x = t
| t2 − 1 | | 1 | |
| = |
| tyle umiem ale dalej nie za bardzo teraz wiem w liczniku chyba |
| t2 + 1 | | 2 | |
trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia ale co z mianownikem czy ma ktoś chwile żeby
pomóc
10 sie 13:38
Godzio:
| | 1 | |
| = |
| − mnożę licznik i mianownik przez t |
| | 2 | |
| t2 − 1 | | 1 | |
| = |
| − tera mnożę na krzyż |
| t2 + 1 | | 2 | |
t
2 + 1 = 2t
2 − 2
0 = t
2 − 1
chyba szybciej, teraz leć sam
10 sie 13:48
Godzio: poprawka
0 = t
2 − 3
10 sie 13:49
wald: dziekuje Godzio za pomoc ale nie rozumiem jednego kroku
t2 + 1 = 2t2 − 2 <−to rozumiem ale jak otrzymałeś to−> 0 = t2 − 1
10 sie 14:04
Godzio:
t2 + 1 = 2t2 − 2 / − (t2 + 1)
0 = 2t2 − 2 − t2 − 1
0 = t2 − 3
10 sie 14:10
wald: dziekuje
10 sie 14:15