Stereometria
1: 1.z wycinkia koła o promieniu 6 i kącie srodkowym 225* utworzono powieszchnie boczna
stożnka.oblicz objetosc stozka.
2.oblicz pole powieszchni calkowitej i objetosc ostrosupa prawidlowego trojkatnego w ktorym
krawedz podstawy ma dlugosc 4 cm i tworzy z krawedzia boczna kat o mierze alfa=Pi przez 3.
3.W kulę o promienia R=10 wpisano stozek ktorego kat rozwarcia ma miare 2alfa, oblicz objętosc
i pole powieszchni całkowitej
4. w stozek ktorego kat rozwarcia ma miare 2 alfa wpisano kule o promieniu R=2.oblicz objetosc
i pole powiezchni całkowitej
10 sie 09:00
1: 1.z wycinkia koła o promieniu 6 i kącie srodkowym 225* utworzono powieszchnie boczna
stożnka.oblicz objetosc stozka.
2.oblicz pole powieszchni calkowitej i objetosc ostrosupa prawidlowego trojkatnego w ktorym
krawedz podstawy ma dlugosc 4 cm i tworzy z krawedzia boczna kat o mierze alfa=Pi przez 3.
3.W kulę o promienia R=10 wpisano stozek ktorego kat rozwarcia ma miare 2alfa, oblicz objętosc
i pole powieszchni całkowitej stożka
4. w stozek ktorego kat rozwarcia ma miare 2 alfa wpisano kule o promieniu R=2.oblicz objetosc
i pole powiezchni całkowitej stożka
10 sie 09:11
Godzio:

zad. 1
R = 6 = l
| | α | | 225 | |
L = |
| * 2πR = |
| * 12π = 7,5π |
| | 360 | | 360 | |
Długość łuku jest długością podstawy stożka:
7,5π = 2πr
r = 3,75
H
2 + r
2 = l
2
H
2 = 6
2 − 3,75
2
H = ...
Dokończ.
10 sie 10:59
Godzio:

zad 2.
60
o − ta informacja mówi że jest to czworościan foremny, wszystkie ściany są trójkątami
równobocznymi więc nie będziemy się bawić w liczenie tylko od razu pod wzór.
a = 4
P
c = a
2√3
Podstaw i licz
10 sie 11:07
A: dzięki
10 sie 11:24
Godzio:

zad. 3
r = tgα * H
(H − 10)
2 + r
2 = 10
2
H
2 − 20H + 100 + tg
2αH
2 = 100
H
2(1 + tg
2α) − 20H = 0
H(H(1 + tg
2α) − 20) = 0 −−−−−−− H = 0 odpada
| | 20 | | 1 | |
H = |
| −−−−−−− może znasz taki wzorek: 1 + tg2α = |
| |
| | 1 + tg2α | | cos2α | |
H = 20cos
2α
r = 20tgα*cos
2α
| | 20tgα*cos2α | | sinα | | 1 | |
l = |
| = 20cosα −−−−−− |
| * cos2α * |
| |
| | sinα | | cosα | | sinα | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| * πr2 * H = |
| π * 400tg2α * cos4α * 400cos4α = |
| | 3 | | 3 | |
P
c = πr
2 + πrl = 400tg
2α*cos
4α + π * 20tgα*cos
2α * 20cosα =
= 400sin
2α*cos
4α + π * 400sinα*cos
2α*π = 400cos
2αsin
2α*π(sinαcos
2α + 1) =
= 400cos
2αsin
2α*π(sinα − sin
3α + 1) = − 400cos
2αsin
2α*π(sin
3α − sinα − 1)
Napisz czy wynik się zgadza
10 sie 11:38
Godzio:

zad. 4
Z podobieństwa: DSC ~ ABC
| | r | |
2H = r(H − 10) tgα = |
| ⇒ r = tgα * H |
| | H | |
2H = tgα * H(H − 10) /: H
2 = tgαH − 10tgα
r = 2 + 10tgα
| | 1 | | 1 | | 2 + 10tgα | |
V = |
| * πr2 * H = |
| * π(2 + 10tgα)2 * |
| = |
| | 3 | | 3 | | tgα | |
| | 2 + 10tgα | |
Pc = πr2 + πrl = π(2 + 10tgα)2 + π(2 + 10tgα) * |
| ) = |
| | sinα | |
| | 1 | |
= (2 + 10tgα)2*π( 1 + |
| ) |
| | sinα | |
10 sie 11:50
A: dziękuje jeszcze raz
10 sie 12:19