Planimetria
Kamil: Prosze o pomoc . Prostą prostopadłą do prostej x+2y+5=0 jest:
B)x+y+1=0
C)y−1=2x
D)y=−5−2x
10 sie 01:02
Godzio:
x + 2y + 5 = 0 −−−−−−− postać ogólna prostej
przekształcam ją do postaci kierunkowej:
2y = −x − 5
| | 1 | |
y = − |
| * x − 5 −−−−−−− prosta prostopadła o równaniu y = ax + b jest prostopadła do |
| | 2 | |
prostej
| | 1 | |
y = a1x + b1 tylko wtedy gdy a * a1 = −1 w tym wypadku mamy dane już a = − |
| podstaw i |
| | 2 | |
wylicz a
1 poszukaj prostej o współczynniku takim jaki obliczyłeś i podaj odpowiedź to nie
jest trudne postaraj się
10 sie 01:05
Godzio:
| | 1 | | 5 | |
poprawka: ... => y = − |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 sie 01:05
Kamil: napisze nowe zadanie ok
10 sie 01:59
Godzio: no ostatnie bo już zaraz będe lecieć
10 sie 02:03
Kamil: postać kirunkowa to wylicza się y tak Godzio
10 sie 02:04
Godzio: tak
10 sie 02:05
Kamil: ma jakiś wzór postać kierunkowa co?
10 sie 02:07
Kamil: coś wiem co Godzio
10 sie 02:07
Godzio:
y = ax + b − kierunkowa
Ax + By + c = 0 − ogólna
10 sie 02:11
Kamil: tu nie wiem co dalej prosze pomózcie
10 sie 10:48
Kamil: pomózcie prosze
10 sie 10:50
Kamil: nie pamietam jak obliczyć a
1 pomoze mi ktoś prosze
10 sie 10:54
Kamil: Godzio mam problem nie wiem jak obliczyć a1
10 sie 10:55
Kamil: a1=−2 tak
10 sie 11:02
b.: przeciez Ci Godzio napisal −− przeczytaj jego pierwszy post (powyzej)
10 sie 11:03
Kamil: prosze czy ktoś mie słyszy
10 sie 11:03
b.: a * a1 = −1, wiec a1=....?
10 sie 11:04
Kamil: powiedz czy dobrze wyszło a1
10 sie 11:04
10 sie 11:05
Kamil: tak czy nie
10 sie 11:05
10 sie 11:05
b.: nie
10 sie 11:06
Kamil: a1=2 wiem ze łatwe dla was
10 sie 11:07
b.: jakie jest rownanie kierunkowe danej prostej x+2y+5=0 ? Napisz je, podaj wspolczynnik
kierunkowy a tej prostej.
10 sie 11:07
b.: ok, a1=2, czyli ktora odpowiedz bedzie poprawna?
10 sie 11:08
Kamil: b powiedz czy dobrze
10 sie 11:15
Kamil: powiesz jak to się sprawda albo patrzy odpowiedz
10 sie 11:22
Kamil: prosze odpowiedz
10 sie 11:26
Kamil: prosze powiedz jak się patrzy która odpowiedz prosze cie
10 sie 11:27
b.: odczytuje sie wspolczynniki kierunkowe podanych prostych
Odczytaj i podaj wspolczynniki kierunkowe prostych z odpowiedzi a) b) c) d)
10 sie 12:10
Kamil: odp c
12 sie 14:05
Kamil: jestem przekonany ze to dobra odpowiedz
12 sie 14:21
Eta:
Kamil
Jesteś przekonany , dlatego ,że masz taką odp. w zbiorku?
czy dlatego,że tak Ci wyszło z obliczeń ?
12 sie 14:50
Szprot: Kamil Jesteś Głupi. Nie spamuj tyle!
12 sie 16:21
Kamil: tak mi wyszło
12 sie 17:31
Kamil: jak ty na mnie mówisz
12 sie 17:33
Kamil: Co?
12 sie 17:36