Zadanko
Godzio: Dla Kejt 
Udowodnić prawdziwość nierówności :
| | x | | x | | x2 | |
1 + |
| ≥ √1 + x ≥ 1 + |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
to tak na szybko bo muszę uciekać będę za jakieś 30 min
9 sie 20:39
Godzio:
Jeszcze takie przyjemne zadanko:
Statek z Wrocławia do Szczecina płynie 3 dni, a ze Szczecina do Wrocławia 5 dni. Jak długo z
Wrocławia do Szczecina płynie woda ?
9 sie 21:52
Godzio:
Myślałem że jak wrócę to już tutaj gotowca będę mieć
9 sie 21:52
Eta:
15 dni
9 sie 22:25
Godzio: 
Tylko trochę szkoda że
Kejt sobie poszła
9 sie 22:27
Eta:
Nie poszła, widzę,że jest
9 sie 22:29
Godzio: to właśnie zniknęła
9 sie 22:31
Kejt: jestem, jestem. Prawdę mówiąc nie wiem dokładnie na czym to udowadnianie polega..
9 sie 22:49
Godzio:
Musisz udowodnić że te nierówności zachodzą dla każdego x
9 sie 22:56
Kejt: mhm.. kombinuję, kombinuję..
9 sie 22:57
b.: to może przykład: udowodnić, że dla x∊R zachodzi x
2≥0.
dowód:
Rozważamy 2 przypadki:
1. gdy x≥0, to x
2=x*x ≥ 0 (iloczyn dwóch liczb nieujemnych jest nieujemny), zachodzi więc
teza.
2. gdy x<0, to x
2=x*x>0 (iloczyn dwóch liczb ujemnych jest dodatni), zachodzi więc teza.
Koniec dowodu

te zadania są chyba dość podobne, trzeba (zgaduję) sprytnie skorzystać z tego, że x
2≥0 dla x∊R
9 sie 22:57
Godzio:
co do pierwszej nierówności może takie coś Ci pomoże:
| 1 + (1 + x) | |
| ≥ √1 * (1 + x) |
| 2 | |
9 sie 23:06
bajka:
jeżeli: a≥b i b≥c to:
a −b≥0
i b−c ≥0
−−−−−−−−−−−−−
a −c ≥0
zatem:
| | x | | x | | x2 | |
1+ |
| − ( 1 + |
| − |
| ) ≥0
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz dokończ
Kejt
9 sie 23:13
9 sie 23:20
bajka:
x
2≥0 => x€R
c.n.u

bez tego zapisu x≥0 −−−−−bo to błędny zapis
9 sie 23:26
Godzio:
Kejt spróbuj teraz takie coś udowodnić, a później wróć do zadania może to coś da
9 sie 23:36
Godzio:
Pisać rozwiązanie do 1 czy próbujesz jeszcze ?
10 sie 00:06
Kejt: przy 1 skapitulowałam.. robię to ze statkiem teraz.
10 sie 00:11
Kejt: Pisać całe rozwiązanie czy samą odpowiedź? bo już w sumie Eta podała..
10 sie 00:16
Godzio:
A to od Ciebie zależy pewnie dobrze masz ale jak chcesz dać do sprawdzenia to nic nie stoi na
przeszkodzie
10 sie 00:21
Kejt: Choć raz rozwiązałam w pełni coś co tu podałeś to muszę się pochwalić

t − czas przepływu wody
V
w − prędkość wody
V
s − prędkość statku
V
s + V
w − prędkość statku z prądem
V
s − V
w − prędkość pod prąd
3(V
s+V
w) − z W do S
5(V
s − V
w) − z S do W
3(V
s+V
w)=5(V
s − V
w)
3V
s+3V
w=5V
s−5V
w
2V
s=8V
w
V
s=4V
w
t=(V
s+V
w)*3=(4V
w+V
w)*3=5V
w*3=15 dni
10 sie 00:29
Godzio: To teraz napisze tak jak szybciej można:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tak szybciej ... tak myśle
10 sie 00:31
Kejt: bardzo możliwe.. ale ważne, ze policzyłam

teraz się muszę tym ponapawać przez chwilę.
10 sie 00:33
Eta:
Jasne,że szybciej
10 sie 00:33
Kejt: no i musieli zepsuć..
10 sie 00:35
Godzio: Nie no liczy się to że zrobiłaś

Ja zazwyczaj jadę dookoła świata
10 sie 00:37
Eta:
co to jest v
w ?
Chyba miało być v
rzeki lub v
Odry
10 sie 00:37
Godzio:
| | x | |
1 + |
| ≥ √x + 1 −−−− to wynika z faktu że średnia arytmetyczna ≥ średniej geometrycznej |
| | 2 | |
po rozpisaniu to lepiej widać, warto to zapamiętać
| 1 + (1 +x) | |
| ≥ √ 1 * (x + 1) x ≥ −1 |
| 2 | |
co do 2
| | 1 | | 1 | |
√x + 1 ≥ − |
| x2 + |
| x + 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
√x + 1 ≥ |
| (−x2 + x + 2) /2 zał. x ≥ −1 − do tego rozpatrujemy tylko przedział |
| | 2 | |
x∊<−1,1> bo tylko tam funkcja kwadratowa jest rosnąca i powyżej OX
| | 1 | |
x + 1 ≥ |
| (x4 + x2 + 4 − 2x3 − 4x2 + 4x) |
| | 4 | |
4x + 4 ≥ x
4 − 2x
3 − 3x
2 + 4x + 4
0 ≥ x
4 − x
2 − 2x
3 − 2x
2
0 ≥ x
2(x − 1)(x+1) − 2x
2(x + 1)
0 ≥ x
2(x+1)(x − 1 − 2)
0 ≥ x
2(x + 1)(x − 3) dla każdego x z przedziału funkcja jest mniejsza lub równa od zera
x
2 > 0, x + 1 ≥ 0 , x − 3 < 0
+ * + * − = −
wydaje mi się że takie uzasadnienie wystarczy
10 sie 00:42
Godzio:
v
w = v
wody 
tak przyjęła
Kejt to już tak zostawiłem
10 sie 00:43
Eta:
Hehe...... Godzio miłośnik:: " śr. arytm. ≥ śr. geom" ( skąd ja to znam?)
10 sie 00:45
Eta:
ok

myślałam ,że V
Wrocka
10 sie 00:46
Eta:
uwaga ...... "ulubieniec" się pojawił
10 sie 00:47
Godzio:
Eta już mam to zakodowane
10 sie 00:52