Planimetria
Kamil: Prosze o pomoc w przerysowaniu rysunku poneważ mi nie wychodzi ten rysunek na tej stronie, Ktoś
ma ksiązke wydawnictwo Aksjomat Toruń Testy maturalne matematyka Str 55 zad1
9 sie 20:21
Kejt: zrób zdjęcie..
9 sie 20:21
Kamil: a nie masz tej ksiązki czasem?
9 sie 20:23
Kejt: nie, nie mam.. Do matury mi daleko..
9 sie 20:23
Kamil: rysunek myszy twarzy moze wiesz jak
9 sie 20:25
Kamil: nie wychodzi mi to zdjęcie jest zamazane
9 sie 20:27
9 sie 20:28
Godzio:

1. Pole figury (patrz rysunek), gdzie jedna kratka ma pole 1, wynosi:
A. 20
B. 6π + 14
C. 8π + 10
D. 32
wysokość trójkąta trochę się nie zmieściła także tam są 3 kratki

To teraz możesz robić
9 sie 20:35
Kamil: jak zrobiłeś takii duzy rysunek i takie duze kratki mi to nie wychodziło
9 sie 20:44
Kamil: pole trójkąt liczyć tak
9 sie 20:45
Kamil: Godzio zawsze jestes taki dobry dla mnie
9 sie 20:45
Kamil: dziękuj ci bardzo
9 sie 20:47
Kamil: P=a*h
9 sie 20:48
Kamil: z tego wyzej wzoru mam liczyć
9 sie 20:49
Kejt: tak, z tego.
9 sie 20:50
9 sie 20:51
Kejt: | | a*h | | 1 | |
ych.. trójkąta tak? P= |
| = |
| *a*h |
| | 2 | | 2 | |
9 sie 20:52
Kamil: a moze być samo P=a*h czy nie
9 sie 20:54
Kejt: nie.
9 sie 20:54
Kamil: mi sie zdaje ze to obojętne z tego co pamiętam
9 sie 20:54
Kejt: dzielenie przez 2 nie jest obojętne..
9 sie 20:56
Kamil: P=6
co dalej liczyć
9 sie 20:58
Kejt: pola kół.
9 sie 20:58
Kamil: jest wazne dzielenie przez 2
9 sie 21:00
Kamil: P=πr2
9 sie 21:01
Kamil: P=πr2
9 sie 21:01
Kamil: r=2
9 sie 21:02
Kamil: tak czy nie
9 sie 21:03
Kamil: pomóz prosze cie bo nie bardzo dalej rozumiem
9 sie 21:03
b.: no tak, tak... wiecej pewnosci siebie.
9 sie 21:04
Kamil: mam policzyć pola dwóch trójkatów i dwa pola koła
9 sie 21:06
Kamil: P=π22
6=π4
9 sie 21:08
Kamil: tak
9 sie 21:08
Kamil: prosze powiedzcie czy do tego momentu dobrze i pomózcie dalej rozwiązać dobrze
9 sie 21:10
Kejt:

zauważ, że tam nie ma dwóch trójkątów..
9 sie 21:11
Kejt: P=4π. nie wiem co to za "6" tam się wzięła..
9 sie 21:12
Kamil: i co dalej liczyc?
9 sie 21:16
Kejt: pole tego w środku.
9 sie 21:16
Kamil: nie wiem tego pomożesz prosze
9 sie 21:17
Kejt: na początek oblicz pole prostokąta o wymiarach 2 na 4.
9 sie 21:18
Kamil: pomóz prosze
9 sie 21:19
Kejt: czytaj uważnie co piszę.
9 sie 21:20
Kamil: nie widze tu tego prostokąta moze to i łatwe narysuj mi to prosze
9 sie 21:21
Kamil: nie robiłem takich jeszcze zadań pomóz mi w tym zadaniu
9 sie 21:23
Kamil: narysuj prosze cie bardzo
9 sie 21:23
Kejt:

to fragment.. teraz widzisz?
9 sie 21:25
Godzio:

proponuje tak:
| | 3 | | 3 | | 3 * 4 | | 3 | |
P = PΔ + P▭ + |
| * PO + |
| * PO = |
| + 2 * 4 + 2 * |
| * π * 22 = |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
= 6 + 8 + 6π = 14 + 6π
9 sie 21:46
Eta:
Można też zauważyć,że w skład tej figury wchodzą:
6 ćwiartek koła = 1, 5 koła i 2 kwadraty o boku 2 i Δ−ąt
| | 3*4 | |
to: Pf= 1,5*πr2 + 2*22+ |
| = 1,5*π*4 + 8+6 = 6π+14
|
| | 2 | |
9 sie 21:58
Godzio: tak zrobiłem tylko rozpisałem to bardziej żeby Kamil zobaczył

i dlatego jest to
| | 3 | | 3 | |
... + |
| PO + |
| PO = ... |
| | 4 | | 4 | |
9 sie 22:00
Eta:
Ok
9 sie 22:01
Kamil: skąd sie wzieło {3}{4} bo nie bardzo kumam
10 sie 02:19
10 sie 02:19
Godzio:
ze wzoru na pole wycinka
nie mamy jednej ćwiartki czyli 90
o
3 ćwiartki to 270
o
| | α | | 270 | | 3 | |
Pw = |
| * πr2 = |
| * ... = |
| * ... |
| | 360 | | 360 | | 4 | |
10 sie 02:24
Kamil: pomozesz w ostatnim zadaniu prosze cię
10 sie 02:51