Zadanie z rysunkiem
Sandra: Bok prostokąta ma długość 16 cm, a przekątna 34. Przekątna podzieliła prostokąt na dwa
trójkąty. W każdym z nich wpisano koło. Oblicz odległość między środkami tych kół.
Zrobiłam rysunek do tego zadania, ale nie wiem jak go wstawic na forum .

a rysowanie tutaj mi nie wychodzi xP
Prosiłabym bardzo o wytlumaczenie tego zadania.
Z gory dzieki
9 sie 18:15
robinka:

rysunek chyba bedzie mniej więcej tak wyglądał
9 sie 18:22
Sandra: Zrobilam wlasnie dokladnie taki rysunek (mialam jeszcze narysowane dwusieczne kątów, ale to
chyba malo istotne). Ale właśnie nie wiem jak obliczyć tą odległość
9 sie 18:28
robinka: myślę
9 sie 18:28
Sandra: ja tez

* tzn. tak mi sie wydaje
9 sie 18:29
Godzio:

z Pitagorasa oczywiście liczysz drugi bok
34
2 = 16
2 + b
2
b = 30
| | a + b − c | | 30 + 16 − 34 | |
r = |
| = |
| = 1 + rysunek i liczysz z Pitagorasa wszystko masz |
| | 2 | | 2 | |
dane
9 sie 18:31
Godzio:
hmm, ale poczekaj bo nie jestem pewien 16 − 2r
9 sie 18:32
robinka: drugi bok ma długość a=30
zastanawiam się czy można skorzystać z podobieństwa trójkątów ?
9 sie 18:33
Godzio: może ta niedokładność wychodzi z rysunku ale raczej jestem pewien że jest dobrze
9 sie 18:33
Godzio:
promień równa się 6 oczywiście
9 sie 18:35
robinka: r= 6 Godzio ?
9 sie 18:35
Godzio:
po prostu z dzieleniem trudnych wyrażeń mam problem hehe
9 sie 18:36
Godzio: Jednak coś mnie męczy że źle muszę się zastanowić
9 sie 18:37
robinka: a nie można skorzystać z podobieństwa trójkątów ?
9 sie 18:40
Godzio: tylko jak pokazać że te kąty są takie same ? masz na to pomysł
9 sie 18:43
Godzio: Powracam do mojej idei że jest dobrze
Sandra czy wynik to: 2√85 ?
9 sie 18:48
robinka: myślę...
9 sie 18:50
robinka: zmykam, jestem ciekawa odpowiedzi
9 sie 18:56
Sandra: Niestety nie mam podanej odpowiedzi, dlatego pytam
9 sie 19:01
Godzio:
Wszystko wskazuje na to że to właśnie będzie tak jak podałem na początku innej za bardzo
możliwości nie ma, a wszystko jest raczej logiczne
9 sie 19:03
Sandra: Wygląda to bardzo prawdopodobnie

Dziekuje
9 sie 19:09