Rozwiąż równanie
paulaaaa:
9 sie 17:05
paulaaaa: 3− miało byc
9 sie 17:06
tim: Wyznaczyć dziedzinę (mianownik ≠ 0)
| | 3x−7 | | 3(4−5x) − (3x−7) | |
3 − |
| = |
| |
| | 4−5x | | 4−5x | |
Segregujemy licznik.
| | a | |
I korzystamy z własności, że |
| = 0 ⇔ a = 0. |
| | b | |
Jeżeli dalej jest problem to pisz.
9 sie 17:23
TOmek: 4−5x≠0
−5x≠−4
| 3*(4−5x) | | 3x−7 | |
| − |
| = 0 |
| 1*4−5x | | 4−5x | |
| 12−15x | | 3x−7 | |
| − |
| = 0 |
| 4−5x | | 4−5x | |
12−15x−3x+7 = 0
−18x+19=0
−18x=19 /*(−1)
18x=19 /18
9 sie 17:28
robinka: mały błąd w zapisie TOmku:
−18x+19=0
−18x=−19 /:(−18)
9 sie 17:32
paulaaaa: a jak chce sie pozbyc tego nawiasu −(3x−7) to zmieniam znaki tak
9 sie 17:34
TOmek:
9 sie 17:35
TOmek: tak
9 sie 17:35
paulaaaa: ok juz kumam dziekuje
9 sie 17:35