NIe moge tego ruszyć :(((: lim dla x→∞ z (ctg2x - x-2 )
18 gru 11:54
b.: na pewno granica w ∞?
to nie istnieje, bo granica z ctgx w ∞ nie istnieje (a 1/x2 dąży do 0)
18 gru 12:25
b.: miało być z ctg2 x
18 gru 12:26
NIe moge tego ruszyć :(((: wszystko wszystko napewno
i granica istnieje
18 gru 12:35
b.: no to jak na pewno w
∞, to granica na pewno nie istnieje
18 gru 12:38
NIe moge tego ruszyć :(((: ach przepraszam, źłe jest napisane ..... lim dla x→0 z ( ctg2x - x-2 )
18 gru 12:38
b.: no to sprowadźmy to wyrażenie do wspólnego mianownika:
limx->0 (x2cos2x - sin2x) / (x2sin2x)
no i teraz można stosować regułę de l'Hospitala (trzeba będzie jej użyć kilkukrotnie)
18 gru 12:41
NIe moge tego ruszyć :(((: no właśnie używałam tego i wyszło mi identycznie.... dzieliłam cwancysiami przez x, x2 ,
sinnus x ale zakażdym razem coś mi sie zeruje, a przy kolejnym Hospityalu ilośc
składników w liczniku i w mnianowkiku rooooośnie
18 gru 12:44
b.: no niestety, trzeba cierpliwie używać reguły de l'H...
chyba za 4. razem będzie już wynik

(a może nawet wcześniej)
a może wiesz, co to jest szereg Maclaurina? wtedy można to zrobić szybciej...
18 gru 12:55
b.: chociaż można sobie trochę uprościć rachunki: przekształcamy to wyrażenie
(x2cos2x - sin2x) / (x2sin2x) =
= (x2 - x2sin2x - sin2x ) / (x2sin2x) =
= (x2 - sin2x) / (x2sin2x) - 1 =...
ten 1. składnik można rozdzielić na iloczyn dwóch:
(x-sin x) / (x2sinx ) * (x+sinx)/ sinx
teraz drugi czynnik dąży do 1/2, a pierwszy już dużo łatwiej policzyć z reguły de l'H
18 gru 13:03
NIe moge tego ruszyć :(((: wysiiadłam po 2 razie, jak mi sie namnożyło tych wyrazów. Dziekuje za pomoc
18 gru 13:16