Problem z wielomianem
Luka: Witam, ucze sie do poprawki z matematyki i przed sek zatrzymalem sie przy pewnym
zadaniu...pewnie proste jak drut ale mi mi mo wszystko sprawilo pewien problem gdyz:
Mam dany wielomian: 2x
3+x
2−x=0
rozwiazujac go jedyne do czego doszedlem to go rozlozylem na:
x(2x
2+x−1)=0 obliczylem delte dla wielomianu z nawiasu, ale delta wyszla mi Δ=−7
I w tym momencie nie wiem co zrobic...czy to koniec zadania, ze dalej nic z tym nie zrobie, czy
moze ja cos zle policzylem, albo jest inny sposob na rozwiazanie tego latwego acz
sprawiajacego mi troche problemu przykladu.
Prosze o pomoc