prosze o pomoc
Ela: 1.oblicz pole powieszchni calkowitej o objetosc ostrosupa prawidlowego trojkatnego w ktorym
krawedz podstawy ma dlugosc 4 cm i tworzy z krawedzia boczna kat o mierze alfa=Pi przez 3.
2.przekroj osiowy stozka jest rownoramiennym trojkatem prostokatnym ktorego przyprostokatna ma
dlugosc 5 cm.oblicz objetosc i pole powieszchni calkowitej stozka
3. oblicz objetosc i pole powieszchni calkowitej ostroslupa prawidlowego trojatnego w ktorym
krawedz boczna ma dlygosc 12 cm i jesy dwa razy dluzsza od krawedzi podstawy
4.przekroj osiowy stozka jest trojątem rownoboznym o boku 6 cm.oblicz objetosc i pole
powieszchni calkowitej stozka.
9 sie 11:42
robinka:

zad4.
a=6
należy tylko podstawić

Pc=πr(l+r)
l=6

rozumiesz?
9 sie 14:00
robinka:

b=12
a=6
V=?
Pc=?
a=6
z twierdzenia pitagorasa obliczymy H:
x
2+H
2=b
2
H=
√b2−x2
należy wstawić i obliczyć

P
c=Pp+Pb
h − wysokość sciany bocznej liczmy z twierdzenia pitagorasa
(
12a)
2+h
2=b
2
oblicz i podstaw
9 sie 14:09
robinka:

l=5
V=?
Pc=?
d wyliczamy z twierdzenia Pitagorasa
d
2=l
2+l
2
d=l
√2=5
√2
H
2+(
12d)
2=l
2
wyliczamy H=... i podstawiamy
Pc=πr(r+l)
r=2,5
√2
l=5
dokończ
9 sie 14:20