Zad. 1.
Dane: d=4 dm, α = 600 Pb, V = ? Pb = 4ah
V = a2h
| h | d1 | ||
= sinα | = cosα | ||
| d | d |
| h | a√2 | ||
= sin600 | = cos600 | ||
| 4 | 4 |
| h | √3 | a√2 | 1 | ||||
= | = | ||||||
| 4 | 2 | 4 | 2 |
| 4 | 2√2 | |||
h = 2√3 dm a = | = | = √2 dm | ||
| 2√2 | 2 |
zad. 2.
| 1 | ||
Dane: α= 300, hb = 6 cm V, Pb = ? V= | *Pp*h | |
| 3 |
| 1 | ||
Pb = 3* | *ahb | |
| 2 |
| h | |
= sin 300 | |
| hb |
| 1 | 2 | a√3 | a√3 | |||||
x = | *hp = | * | = | |||||
| 3 | 3 | 2 | 6 |
| x | |
= cosα | |
| hb |
| a√3 | |
= 6 * cos300 | |
| 6 |