Nie wiem jak uprościć
wald: Mam taki mały problem i prosze o pomoc, uprościć to :
| 4a+5b | | 10a+13b | |
| + |
| |
| a−b | | 3x(b−a) | |
prosze pomoc
8 sie 22:15
wald: chodzi mi o droge do wyniku.
8 sie 22:23
wald: do tego momentu doszedłem
| 3(b−a)(4a+5b)+(10a+13b)(a−b) | |
| |
| 3(b−a)(a−b) | |
i teraz myśle że trzeba zastosowac wzór skróconego mnożenia ale nie wiem dokładnie jak, ma ktoś
chwile
8 sie 22:28
b.: ew. w mianowniku można: (b−a)(a−b) = − (a−b)2, w liczniku trzeba zwyczajnie wymnożyć
można było prościej: ponieważ b−a = − (a−b), więc za wspólny mianownik można wziąć 3(a−b)
8 sie 22:33
wald: juz licze, zobaczymy czy dam rade?
8 sie 22:36
wald: a więc dałem rade
| 4a+5b | | 10a+13b | | 4a+5b | | (10a+13b)(−1) | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| a−b | | 3(b−a) | | a−b | | 3(b−a)(−1) | |
| 3(4a+5b)−(10a+13b) | | 12a+15b−10a−13b | | 2a+2b | |
| = |
| = |
| = |
| 3(a−b) | | 3(a−b) | | 3(a−b) | |
| | 2(a+b) | | 2 | | a+b | |
|
| = |
| * |
| taki znałem wynik i się zgadza bo błedu chyba nie |
| | 3(a−b) | | 3 | | a−b | |
zrobiłem moze ktoś "rzucić okiem" czy dobrze
8 sie 23:07
robinka: dobrze jest
8 sie 23:25
Józio: Ok
9 sie 00:56