Planimetria
Kamil: Prosze o wytłumaczenie zadania. Jeżeli długość każdego boku trójkąta zwiększymy trzykrotnie, to
jego pole:
A)zwiększy się trzykrotnie
B)zwiększy się sześciokrotnie
C)zwiększy się dziewięciokrotnie
D)zmniejszy się trzykrotnie
8 sie 19:36
Godzio:
a, b, c => 3a, 3b, 3c
Znajdź wzór na pole trójkąta w którym są użyte tylko boki trójkąta wyciągnij wszystkie 3 przed
nawias i podaj odpowiedź
8 sie 20:23
Józio:
Z podobieństwa trójkątów
jeżeli Δ ABC ~ Δ A
1B
1C
1 w skali k
| | P(ΔABC) | |
to |
| = k2
|
| | P(ΔA1B1C1) | |
w tym zad: k= 3 to k
2=.......
Odp: C)
8 sie 20:29
Godzio: ale sposób wynalazłem na około

dobrze że
Józio czuwa
8 sie 20:43
Józio:
8 sie 20:54
Józio:
Szkoda,że nie ma
Gustlika...... powiedziałby Ci jaki to sposób

" z Gdańska do Sopotu przez Londyn"

8 sie 20:57
Kamil: Mam pytanie co znaczy ten znaczek ~?
9 sie 13:13
bzzz: oznacza podobieństwo figur
9 sie 13:17
Kamil: Gdzie ten wzór jest bo nie moge znalezć?
9 sie 13:18
Anna: Znajdziesz ten wzór,
Kamilu w każdych tablicach matematycznych, podręczniku do liceum, a
wcześniej poznałeś go już w III kl. gimnazjum.
Poszukaj tematu: "Podobieństwo figur".
Jeżeli figury są podobne w skali k (tzn. stosunek odpowiednich boków jest równy liczbie k), to
wtedy stosunek ich pól jest równy kwadratowi tej skali k.
| | a' | | b' | | P' | |
Czyli jeśli np. |
| = |
| = ... = k, to |
| = k2 (jak to już Józio Ci |
| | a | | b | | P | |
napisał).
9 sie 13:31