własność ciągu arytmetycznego
TOmek: Dzisiaj rozpoczynam ciągi już staram się ogarniac ciąg arytmetyczny
i tylko zastanawia mnie wzór na "własność ciągu arytmetycznego"
Mógłby mi ktoś coś wiecej o nim napisac? Po co on?
8 sie 18:46
Godzio:
Widzę że z trygonometrią dałeś sobie spokój

no ale dobra.
No więc ta własność ciągu przydaje sie do takich zadań typu:
oblicz dla jakiego x ciąg: 10,x,16 jest arytmetyczny
i korzystasz z tej własności: 2a
2 = a
1 + a
3 => 2x = 26 => x = 13
ogólnie to środkowy wyraz jest średnią arytmetyczną wyrazów skrajnych.
8 sie 19:17
TOmek: po prostu chce przerobić wszystkie działy(ogarnąc je) i zacząć robić kiełbase, tam jest ponad
120 zadań z Twojej trygonometrii, więc nie bój się jeszcze nie raz pomozesz mi z sinusami i
cosinusami
8 sie 20:22
Godzio:
no to dobra niech Ci będzie
8 sie 20:43
Józio:
Zapamiętaj własność :
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny to
2b= a+c
bo tak jak podaje
Godzio
to 2b= a+c
a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny to:
b2=a*c
to: b
2= a*c
Wykorzystując te własności:
Na początek ( łatwe zadania)
zad. 1/ wiedząc,że liczby
x−2,2x+1,4x+5 w podanej kolejności tworzą ciąg arytm.
wyznacz x
zad2/ wiedząc,że liczby
x−1, x+8, x−10 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny
wyznacz x
8 sie 20:53
TOmek: dziękuje własnie o takie krótkie inf. na temat ciągu na początek mi chodzi
8 sie 21:00
Józio:
Następne informacje:
dla ciągu arytmetycznego: an= a1+ ( n−1) *r n€N+
zatem: a5= a1+4r a20= a1+19r a100= a1+99r ..... itd
dla ciągu geometrycznego: an= a1*qn−1
zatem: a5= a1*q4 a10= a1*q9 a16= a1*q15 ...... itd
wykorzystując te własności:
rozwiąż ( te proste zadania):
zad3/ w ciągu arytm dane są a5= 22 i a12=57
wyznacz a1 i r oraz podaj a20, a10, a36
zad4/ w ciagu geometrycznym dane są:
a2= 4 i a5= −32
wyznacz a1 i q oraz: a3, a8
8 sie 21:09
TOmek: dziekuje pięknie

Z ciągu arytemtycznego jutro będę robił mase zadanek, jak będzie coś nie
jasne odrazu napisze
pozdrawiam
8 sie 22:01