która liczba nie jest wyrazem tego ciągu
anna: liczby 2,6,10,....są kolejnymi początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. wyrazem tego ciągu
nie jest liczba a.901 b.150 c. 160 d. 170
8 sie 17:10
Godzio: a1 = 2
r = 4
an = a1 + (n−1)r podstawiaj po kolei pod an 901, 150, 160 i 170 jesli "n" wyjdzie w
ułamku albo ujemne tzn ze ta liczba nie jest wyrazem tego ciągu
8 sie 17:26
think: wyrazy tego ciągu są liczbami parzystymi... więc z góry można odrzucić odpowiedzi nieparzyste
8 sie 17:31
anna: a to jest 90
8 sie 17:48
Gustlik: Masz dane: a1=2, r=4. Podstaw to pod wzór ogólny an=a1+(n−1)r i wyprowadź wzór ciagu,
wyjdzie Ci wzór typu an=an+b, coś podobnego do funkcji liniowej, tylko zamiast x masz n, np.
coś w stylu an=4n−2. Przyrównaj tak wyprowadzony wzór do liczb 901, 150, 160 i 170 i rozwiąż
tak otrzymane równanie, np. 4n−2=901 itd. Jeżeli n wyjdzie w ułamku lub ijemne, to dana liczba
nie jest wyrazem ciągu.
9 sie 01:45
think: poza tym proponuję policzyć tylko jedno np an = 150 bo jeśli tam n nie wyjdzie naturalne to
170 też odpadnie natomiast 160 będzie poprawną odpowiedzią i na odwrót
jeśli istnieje n naturalne dla którego jakiś wyraz ciągu jest równy 150, to z tego wynika, że
istnieje też inna liczba dla której ten ciąg osiąga wartość 170, natomiast 160 nie.
Właściwie z góry można stwierdzić, że wyrazami ciągu nie są 901 i 160, bo jedna jest
nieparzysta a druga dzieli się przez 4 bez reszty, natomiast 2, 6, 10,... to są liczby które
przy dzieleniu przez 4 dają resztę 2.
9 sie 09:47