Planimetria
Kamil:

Prosze o pomoc.Promień okregu ma długość 2. Długość odcinka a zaznaczonego na rysunku wynosi:
A)2
√5+2
B)4
C)2
√5−2
D)2
√5
8 sie 00:20
Eta:
Zaraz Ci narysuję i podpowiem , poczekaj
8 sie 00:23
Eta:

kąt między styczną ( niebieską) a promieniem jest kątem prostym
IOBI= 2+a −−− przeciwprostokątna
z tw. Pitagorasa
IOBI
2= 4
2+2
2
(a+2)
2= 20
to: a+2=
√20
a+2=
√4*5
a+2= 2
√5
to: a=........
Odp: C)
8 sie 00:33
Eta:
to przenosząc 2 na prawą stronę otrzymasz:
a= 2√5 −2
odp: C)
8 sie 00:42
Kamil: to wiedziałem
8 sie 00:43
Eta:
No to czemu nie napisałeś? tylko płaczesz
8 sie 00:44
Kamil: bo płacze nad tamtym zadanie nie wiem jak do tamtego zadnia się zabrać
8 sie 00:46