marlen: Udowodnij, że dowolnym trójkącie ABC zachodzą nierówności:
3/4(a+b+c)<Sa+Sb+Sc<a+b+c,
gdzie a, b, c - oznaczają dłgości odpowiednich boków trójkąta;
Sa, Sb, Sc - długości środkowych poprowadzonych odpowiednio do bokó o długościach a, b,
c.
18 gru 01:21
xpt: Narysuje dowolny trójkąt, oznacz na nim wysokości i środkowe.
Z twierdzenia Pitagorasa wyznacz. Sc i a
hc - wysokość poprowadzona na bok od długości c
{a=√ (c/2)2 ± a'
{Sa=√ (c/2)2 ± (-1) a'
Gdzie a' to długość odcinka między połową boku c a miejscem w którym pada wysokość.
Znak ± musi być taki sam w obu równaniach
2 szczególne wypadki to
- trójkąt równoramienny gdzie a'=0.
- trójkąt prostokątny gdzie a' = c/2
ale one nie wpływają na uniwersalność dowodu.
Powtarzasz czynnosć dla każdego boku i masz, że Sa+Sb+Sc < a+b+c
18 gru 01:43