ola1: Zadanie 7
Do akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach podstawy 50 cm i 40 cm, częściowo
wypełnionego wodą, dolano jeszcze 5l wody. O ile podniesie się poziom wody w akwarium ?
7 sie 19:34
yyy: dobrze wszystko jest przepisane?
7 sie 20:16
yyy: 5l=5dm3=5000cm3
5000cm3=50cm*40cm*h
7 sie 20:50
ola1: Tak dobrze
7 sie 21:35
Eta:
Można też tak:
50cm= 5dm 40cm= 4dm
1l= 1dm
3 ,
5dm*4dm*h=5dm
3
| | 5 | |
h= |
| dm= 0,25 dm = 2,5 cm |
| | 20 | |
7 sie 22:50
Eta:
I co
ola1 ..... teraz pasuje?
7 sie 22:59
ola1: No jasne że tak dzięki
7 sie 23:00
ola1: Powiesz mi jak nauczyłaś się matematyki?
7 sie 23:01
Eta:
Gdyby zechciało Ci się wyznaczyć h z tego co podaje
yyy
otrzymasz identyczny wynik
| | 5000 | | 5 | |
h= |
| cm= |
| cm= 2,5 cm
|
| | 50*40 | | 2 | |
7 sie 23:02
Eta:
Rozwiązywałam
samodzielnie dużo zadań aż do skutku
7 sie 23:03
ola1: Ale nie chodzi mi o to zadanie ale tak ogólnie jak się nauczyłaś?
7 sie 23:04
ola1: A jak nie wiesz jak to ugryźć?
7 sie 23:04
think: ola my się uczyłyśmy w czasach kiedy nie było takich możliwości jak teraz, że siadam przed
kompem wklepuję treść zadania a murzyni za mnie liczą. Jeśli chciałam poznać rozwiązanie
siedziałam i się głowiłam, otwierałam tablice matematyczne i je wertowałam a w ostateczności
jeśli nic nie mogłam wymyślić umawiałam się z koleżanką, bo co dwie głowy to nie jedna...
7 sie 23:05
Eta:
Zadań się nie "gryzie", bo i one nie gryzą

Trzeba tylko przełączyć mózg na myślenie ( poprawne myślenie)

"trening czyni mistrza" ......... należy rozwiązywać dużo zadań
od łatwiejszych do coraz trudniejszych i tylko wtedy się nauczysz .
Jak byłaś mała , to stawiałaś pierwsze kroczki i nieraz się przewróciłaś
ale stawiałaś je do skutku ..... a później już poszło łatwo

Podobnie jest z nauką matematyki ( i nie tylko)
Powodzenia, nie załamuj się z pewnością się nauczysz
7 sie 23:12
ola1: Dzięki
8 sie 00:08