procent składany
kasia: Na lokate dwuletnia ktorej oprocentowanie wynosi 5% wpłacono 10 000 zł.Oblicz jaka kwota bedzie
po tym okresie czasu na koncie jezeli odsetki bede kapitalizowane:
−rocznie
−co pół roku
−co trzy miesiac
−miesiecznie
Ko*(1+ p/100)
n
roczna 10000(1+0,05)
2=11025
prosze o pomoc z dalszą czescia bo wychodza mi dziwne wyniki
7 sie 13:43
Godzio:
To może ulepszymy ten wzór ?
p% − oprocentowanie
m − ilość kapitalizacji w roku
n − liczba lat
pół roczne:
| | 0,05 | |
K = 10 000 ( 1 + |
| )2 * 2 = 10 000 * (1,025)4 = 11038,12891 |
| | 2 | |
7 sie 13:48
Godzio:
co trzy miesiąc => m = 4
miesięcznie => m = 12
to już chyba jasne
7 sie 13:49
kasia: Dziękuje bardzo teraz juz rozuminiem ten wzór wszystko ułatwił
7 sie 14:05