planimetria
crazy nati: Z wierzchołka C kąta prostego trójkąta prostokątnego ABC poprowadzono wysokość h na
przeciwprostokątną AB. Spodek wysokości D podzielił przeciwprostokątną na odcinki p i q.
Wykaż, że długość wysokości h jest średnią geometryczną długości odcinków p i q, czyli że
h=√p*q
7 sie 12:44
bzzz:

h
2 + q
2 = a
2
h
2 + p
2 = b
2
a
2 + b
2 = c
2
c = p + q → c
2 = ( p + q)
2 = p
2 + 2pq + q
2
dodajmy dwa pierwsze równania stronami
h
2 + q
2 + h
2 + p
2 = a
2 + b
2
2h
2 + q
2 + p
2 = c
2 = p
2 + 2pq + q
2
2h
2 = 2pq / :2
h
2 = pq
h =
√pq
7 sie 12:54
Godzio:
zawsze jak tak robiłem to zawsze mi mówili że lepiej z podobieństwa robić

dlatego też tak
zrobię

CDB jest podobny do ADB − (k,k,k)
h
2 = pq
h =
√pq
7 sie 12:56
bzzz: no rzeczywiście szybciej, ale czy lepiej? to bym się sperała

dla mnie oba są dobre
7 sie 13:01