planimetria
crazy nati: Dany jest trapez równoramienny ABCD. Ramię tego trapezu ma długość 10cm, a obwód wynosi 40 cm.
| | 3 | |
Oblicz długości podstaw tego trapezu, jesli wiadomo, że tgα= |
| , gdzie α jest kątem ostrym |
| | 4 | |
tego trapezu.
7 sie 12:35
Godzio:

a + b + 10 + 10 = 40
a + b = 20
(3x)
2 + (4x)
2 = 10
2
25x
2 = 100
x
2 = 4
x = 2
4x = 8
b = 2 * 4x + a = 16 + a
a + b = 20
b = 16 + a
2a + 16 = 20
2a = 4
a = 2
b = 18
7 sie 12:48
bzzz: Godzio rzuciłeś się na te zadania jakbyś przez tydzień żadnego nie machnął
7 sie 12:49
Godzio: no bo wszystkie wymiatasz
7 sie 12:54
bzzz: no robię jak się pojawiają a tak się często składa, że bywam tu o porze o której inni
pomagający zwykle nie zagladają, ale to tylko dlatego, że o tak wczesnej godzinie zaczynam
pracę
7 sie 13:25
crazy nati: dzięki
10 sie 12:23