Trygonometria
Godzio: Mieszanka trygonometryczna dla TOmka
1. Wykazać, że dla każdego kąta α prawdziwa jest nierówność:
√3sinα +
√6cosα ≤ 3
| | 1 | |
2. Obliczyć sin3α + cos3α mając dane sin2α = |
| . |
| | 4 | |
| | π | | −2 | |
3. Sprawdzić tożsamość: tg(x − |
| ) − 1 = |
| |
| | 4 | | tgx + 1 | |
| | 4 | |
4. Wyznaczyć dziedzinę funkcji: f(x) = |
| |
| | sinx + 2cosx + 3 | |
5. Dla jakich wartości sinx liczby sinx, cosx, sin2x ( w podanym porządku ) są kolejnymi
wyrazami ciągu geometrycznego? Wyznaczyć czwarty wyraz tego ciągu dla każdego z rozwiązań − to
zrób jeśli przerabiałeś sobie ciągi.
6. Wykazać że: tg82
o32' − tg7
o30' = 4 + 2
√3
7. Rozwiązać równanie: 2sin2x + 2cos2x + tgx = 3
8. Rozwiązać w przedziale <0,π> równanie : 1 + sin2x = 2sin
2x
| | 1 | | 1 | |
9. Rozwiązać równanie: |
| + |
| = √8 |
| | sinx | | cosx | |
| | π | | π | |
10. Rozwiązać nierówność sin2x < sinx w przedziale < − |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
Jak czegoś nie będziesz wiedział to zostaw jak przerobisz dalszą część trygonometrii to do nich
wrócisz.
7 sie 09:27
bzzz: Godzio czy ja Ci już pisałam jak baaaardzo Cię lubię

od jakiegoś czasu próbuję wykroić czas, żeby TOmkowi jakieś zadania wypisać, przy czym ja
zwykle daje mu te łatwe

a tu mnie tak pięknie wyręczyłeś

normalnie cud, miód i orzeszki
7 sie 10:39
Godzio:
No te też w większości są łatwe
7 sie 11:10
bzzz: może są łatwe dla nas, dla TOmka już niekoniecznie...
7 sie 11:27
Godzio: to odświeżam bo widzę że
TOmek przyszedł
7 sie 12:58
TOmek: przepraszam łatwe? Zadania zaczynające sie typu "wykaż" odrazu mnie odrzucają a tu jeszcze ta
choler... trygonometria

Spróbujemy
1.Wykazać, że dla każdego kąta α prawdziwa jest nierówność:
√3sinα +
√6cosα ≤ 3
√3sinα +
√6cosα ≤ 3 /
2
3sin
2α+6cos
2α ≤ 9 / korzystam ze wzoru sin
2α+cos
2α=1
3sin
2α+6*(1−sin
2α) ≤ 9 / cos
2α=1−sin
2α
3sin
2α+6−sin
2α ≤ 9
2sin
2α+6−9 ≤ 0
2sin
2α−3 ≤0
co dalej?
7 sie 13:05
TOmek: po kolei będę robił zadanka i jak będę mieć problem to odrazu jakies wskazóweckczki będę
chciał, tak za 2 tyg. sobie je znowu zrobie samemu
7 sie 13:06
Godzio: ok

tylko w tym zadaniu musisz wrócić na początek − wzór skróconego mnożenia coś nie gra
7 sie 13:08
7 sie 13:09
TOmek: wzór skróconego mnożenia ?
7 sie 13:10
TOmek: czuje ,ze ten temat to będzie mój nowy rekord (stary 96 postów)

Ale zadanka naprawdę warte czasu
7 sie 13:11
Godzio:
a + b ≤ c /
2
a
2 + 2ab + b
2 ≤ c
2 prawda

?
3sin
2α + 6
√2sinαcosα + 6cos
2α ≤ 9
7 sie 13:12
TOmek: wybaczcie system mi sie skopał musiałem reseta zrobić juz robie
7 sie 13:21
Godzio: spoko póki co mamy czas
7 sie 13:22
bzzz: TOmek, ale nie ma co wybaczać. Nikt Ci tego nie każe robić na wydechu! Na spokojnie, to może
zrobisz SWÓJ rekord i zmieścisz się w tylu postach ile jest zadań, bo nie będzie trzeba NIC
poprawiać

no trzymam kciuki w każdym razie

teraz zmykam, będę później
7 sie 13:23
TOmek: a no tak głupi błąd, przeciez to pierwiastkowanie
√3sinα +
√6cosα ≤ 3 /
2
(
√3sinα +
√6cosα)
2 ≤ 9
3sin
2α + 6
√2sinαcosα + 6cos
2α ≤ 9
3sin
2α + 6
√2sinαcosα+6(1−sin
2α) ≤ 9
3sin
2α + 6
√2sinαcosα+6−6sin
2α ≤ 9
3sin
2α + 6
√2sinαcosα−6sin
2α ≤ 3
−3sin
2α + 6
√2sinαcosα ≤ 3
6
√2sinαcosα co z tym zrobić
7 sie 13:28
Godzio:
najlepiej podziel sobie to na 3 żeby uprościć to po pierwsze, apo 2 powinno by ... ≤ −3
i teraz spróbuj tak: przenieś −3sin2α na prawą stronę i podnieść do kwadratu
7 sie 13:31
TOmek: −3sin
2α + 6√2sinαcosα ≤ 9−6 / wieć 3 chyba?
−3sin
2α + 6√2sinαcosα ≤ 3 /3
−sin
2α + 2
√2sinαcosα ≤ 1
2
√2sinαcosα ≤ sin
2α +1 /
2
4*2sin
2α * cos
2α ≤ sin
4α +1
8sin
2α * cos
2α − sin
4α −1 ≤ 0
8sin
2α *(1−sin
2α) − sin
4α −1 ≤ 0
8sin
2α−9sin
4α −1 ≤ 0
wprowadzam zmienną t=sin
2
8*t−9*t
2−1≤0
−9t
2+8t−1≤0
Δ=64−4*(−1)*(−9)
Δ=64−36


7 sie 13:41
TOmek: słowo "wykaż" strasznie mnie demotywuje nie wiem czasami co zrobić w zadaniu
7 sie 13:43
Godzio: a rzeczywiście nie dopatrzyłem

tylko znów wzór skróconego mnożenia (sin
2α + 1)
2
później rób tak jak robiłeś i powinieneś coś zauważyć
7 sie 13:44
TOmek: aha, kurna .... TOmku ucz sie na błędach

!

2√2sinαcosα ≤ sin2α +1 /
2 to jade dalej
7 sie 13:46
TOmek: 2√2sinαcosα ≤ (sin2α +1)2 / 2
8sinα * cosα ≤ sin4α+2sin2α+1
wiem ,ze mogę to podzielić przez 4 i będę po lewej miał sin2α
7 sie 13:50
Godzio: nie, nie

rób tak jak robiłeś
7 sie 13:51
Godzio:
ale czeka bo ty masz:
8sin2αcos2α ≤ sin4α + 2sin2α + 1
zamieniaj cos2α = 1 − sin2α wymnażaj i przenoś wszystko na jedną stronę
7 sie 13:54
Godzio: Ja na chwile od kompa odchodzę będę za niedługo
7 sie 13:57
TOmek: 8sinα * cosα ≤ sin
4α+2sin
2α+1 /
2
64sin
2α * cos
2α ≤ (sin
4α+2sin
2α+1)
2
64sin
2α * (1−sin
2α) ≤ (sin
4α+2sin
2α+1)
2
64sin
2α − 64sin
4α ≤ (sin
4α+2sin
2α+1)
2 /
√
teraz jak to zpierwiastkować 64sin
2α − 64sin
4α

64sin
2α − 64sin
4α ≤
√64sin2α − 64sin4α=
√64sin2α −
√64sin4α tak? Jeśli to prawda to
8sin − 8 sin
2 ≤ sin
4α+2sin
2α+1
8sin − 8 sin
2 − sin
4α− 2sin
2α+1 −1 ≤ 0
8sin − 10sin
2α − sin
4α −1 ≤ 0
spraawdź
7 sie 13:59
Godzio: ale tu jednak modzisz

8sin
2αcos
2α ≤ sin
4α + 2sin
2α + 1
8sin
2α(1 − sin
2α) ≤ sin
4α + 2sin
2α + 1
8sin
2α − 8sin
4α ≤ sin
4α + 2sin
2α + 1
0 ≤ 9sin
4α − 6sin
2α + 1
0 ≤ (3sin
2α + 1)
2 − to jest prawdziwe zawsze bo x
2 ≥ 0 dla x ∊ R
7 sie 14:05
TOmek: 8sin2α cos2α ≤ (sin4α + 2sin2α + 1)2 / 2
64sin4α cos4α ≤ (sin4α + 2sin2α + 1)2
64sin4α cos2α*cos2α ≤ (sin4α + 2sin2α + 1)2
7 sie 14:05
TOmek: sorki ale pomotałem juz nie wiedziałem która linijka jest dobra

dobra jedziemy 2
7 sie 14:06
TOmek: | | 1 | |
2. Obliczyć sin3α + cos3α mając dane sin2α = |
| |
| | 4 | |
mam obliczyć
3sin − 4sin
3 + 3cos
3 − 3cos
3sin − 2*2sin*sin
2 + 3cos
3 − 3cos
3sin − 2*2sin*(1−cos
2) + 3cos
3 − 3cos
3sin − 2*2sin − 4sincos
2 +3cos
3 − 3cos
3sin − 2*2sin −2*2sin*cos*cos+3cos
3 − 3cos
| | 1 | |
3sin − 2*2sin − |
| *cos + 3cos3 − 3cos |
| | 2 | |
7 sie 14:12
TOmek: dobrze kombinuje?
7 sie 14:13
Godzio:
sin
3α + cos
3α = (sinα + cosα)(
sin2α −
sinαcosα + cos2α) − od tego przydało
by się zacząc
7 sie 14:15
Godzio: i teraz kombinuj

wracam za 10 − 15 minut
7 sie 14:15
TOmek: aha bo to jest a
3+b
3= (sinα + cosα)(sin
2α − sinαcosα + cos
2α)
(sinα + cosα)(sin2α − sinαcosα + cos2α)
(sinα + cosα)(2sin*cos − sinαcosα + cos
2−sin
2)
| | 1 | | 1 | |
(sinα + cosα)(2 * |
| − |
| + cos2−sin2) |
| | 8 | | 8 | |
| | 1 | |
(sinα + cosα)( |
| + (1−sin2) − sin2) |
| | 8 | |
| | 1 | |
(sinα + cosα)( |
| +1−sin2− sin2) |
| | 8 | |
| | 1 | |
(sinα + cosα)( 1 |
| −2sin2) |
| | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
1 |
| sin −2sin3 + 1 |
| cos −2sin2cos |
| | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
1 |
| sin −2sin3 + 1 |
| cos −2sin*sin*cos |
| | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1 |
| sin −2sin3 + 1 |
| cos −2sin* |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
cięzkie zadanka, nie spodziewał by się takich na maturce roz.

Ale wiem ,,ze dzieki temu ,ze
robie trudniejsze zadanka pisząc maturę bedą dla mnie łatwiejsze
7 sie 14:27
Godzio: to nie jest trudne zadanie wystarczy mieć pomysł, i specjalnie zaznaczyłem Ci na kolorki co
połączyć a ty swoje

sin
2α + cos
2α = 1
| | 9 | |
czyli (sinα + cosα) * |
| = ? |
| | 8 | |
i teraz można tak:
sin
2α + cos
2α = 1
| | 1 | |
(sinα + cosα)2 − 2sinαcosα = 1 a wiemy że sinαcosα = |
| |
| | 8 | |
Teraz z tego oblicz sinα + cosα podstaw do tamtego i masz wynik
7 sie 14:32
TOmek: (sinα + cosα)
2 − 2sinαcosα = 1 pamiętam taką kombinacje ze wzorów Vieta
| | 1 | |
(sinα + cosα)(1 |
| − 2sin2) |
| | 8 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7 sie 14:42
TOmek: trudne te zadanko, wybacz ale tu się poddaje interesuje mnie 9 i 7 (9 już zrobiłem i nie wiem
co dalej sprawdzisz?)
a teraz robie 7
7 sie 14:44
TOmek: | | 1 | | 1 | |
9. Rozwiąż równanie |
| + |
| = √8 |
| | sin | | cos | |
| cos | | sin | |
| + |
| = √8 |
| sin * cos | | cos*sin | |
| cos+sin | |
| = √8 /*sin*cos |
| sin*cos | |
sin+cos =
√8*sincos /
2
sin
2+2sin*cos+cos
2 = 8 * sin
2 cos
2
sin
2+cos
2+2sincos=8 * sin
2 cos
2
1+2sincos=8 * sin
2 cos
2
7 sie 14:44
Godzio: ok
To teraz dalej
1 + sin2α = 2sin
22α sin2α = t
1 + t = 2t
2 i licz dalej
7 sie 14:49
Godzio:
dodam że 2sinαcosα = sin2α żeby było wiadome
7 sie 14:49
think: TOmek, ale rozwiązanie równania tego typu polega na podaniu takich α dla których to jest
prawda.
| | π | |
czyli odpowiedzi typu α = |
| + 2kπ |
| | 6 | |
7 sie 14:51
Godzio: Tylko że na początku powinieneś wyznaczyć dziedzinę

sinx ≠ 0
x ≠ kπ
i
cosx ≠ 0
| | π | | π | |
x ≠ |
| + 2kπ i x ≠ − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
Ja już lecę będę koło 19 jak coś
Lucyna na pewno Ci pomorze jak byś miał jakieś
wątpliwości

Powodzenia
7 sie 14:53
think: akurat TOmkowi na pewno pomogę
7 sie 14:54
TOmek: 1 + sin2α = 2sin22α
zmienna pomocnicza
sin2α = t
1+t=2t
2
1+t−2t
2=0
−2t
2+t+1=0
Δ=1+4*(−2)*1
Δ=9
√Δ=3
tam jeszcze sin≠0 , cos≠0 D=R\{0}
7 sie 14:55
TOmek: aha zapomniałem ten pieprzony wykres sin i cos xD ten post Godzia jest dla mnie zrozumiały
7 sie 14:56
TOmek: 7. Rozwiązać równanie: 2sin2x + 2cos2x + tgx = 3
| | sin | |
4sin*cos+2sin2*(1−sin2)+ |
| =3 |
| | cos | |
| | sin | |
4sin*cos+2sin2−2sin4+ |
| =3 /*cos |
| | cos | |
4sin*cos
2+2sin
2*cos−2sin
4cos=3cos
7 sie 14:57
TOmek: 7 zadanko zrobie i juz dosyć mam tej trygonometrii i tak myśle ,ze nawet ją ogarnąłem

Teraz kochane ciągi zaczynamy
7 sie 15:01
think: TOmek wróć, wyliczyłeś jakieś x, ale nie odwróciłeś podstawienia!
sin2α = 1 ⇒ α =....
7 sie 15:04
think: cos2x = cos
2x − sin
2x
7 sie 15:06
TOmek: o kurna

sorki ale wczesniej wstałem dzisiaj
x
2=1
sin2α=1
tu by się wykresik przydał i bym dał rade
7 sie 15:07
think: | | 1 | |
dla jakiego kąta sinx = |
| to jest z podstawowych kątów |
| | 2 | |
7 sie 15:08
think: a wykres zawsze możesz sobie w zeszycie na brudno szkrobnąć
7 sie 15:08
TOmek: idę zaraz spać bo nie mysle
| | sin | |
4sin*cos+2cos2−sin2+ |
| =3 |
| | cos | |
7 sie 15:10
think: 2*(cos
2x − sin
2x) = 2cos
2x − 2sin
2x...
7 sie 15:11
TOmek: no to jest łatwe
30−x
190−π
| | Δ | |
x= |
| bez wykresu nie da rade  |
| | 6 | |
7 sie 15:12
TOmek: tak głupi jestem xD dobra musze zrobić bezbolesnie te zadanko
7 sie 15:13
think: TOmek, lepiej idź się prześpij
| | 1 | | π | | 5π | |
sinx = |
| x = |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
masz
| | 1 | | π | |
sin2α = |
| ⇒ 2α = |
| + 2kπ / :2 |
| | 2 | | 6 | |
lub
7 sie 15:18
TOmek: | | sin | |
4sin*cos+2*(cos2−sin2)+ |
| =3 /cos |
| | cos | |
4sin*cos
2+2cos
2*cos−2sin
2+sin=3cos
4sin*cos
2+2cos(1−sin
2)−2sin
2+sin=3cos
4sin*(1−sin
2)+2cos(1−sin
2)−2sin
2+sin=3cos
5sin−4sin
3−2sin
2cos−2sin
2=cos
gdzie błąd?xD
7 sie 15:19
TOmek: think ten ostatni Twój post czaje i bym sam do tego doszedł gdybym wstał 4 godziny pózniej xD
7 sie 15:20
think: w drugiej linijce...mnożysz przez cos jednego elementu nie przemnożyłeś
7 sie 15:21
TOmek: spokojnie te zadanko jest juz ostatnim które robie i daje Ci spokoj, parę fajnych rzeczy sie
dowiedziałem jutro to przeleje na papier
7 sie 15:21
think: dlatego idź odpocznij, nie łap się za te zadania bo są, tak tylko się do nich zniechęcisz
7 sie 15:22
TOmek: 5sin−4sin3−4sin2cos=cos
7 sie 15:24
TOmek: sorki mogłem linijkami przepisać, zbyt trudno będzie Ci zobaczyć czy dobrze

Think ale zobacz sobie zadanko na ostatniej maturze. roz z trygonometrii i porównaj do tych
które teraz robie. No niebo i ziemia
7 sie 15:27
think: wiem Tomek, ale czy to powód żeby się ograniczać? Te zadanka na prawdę zmuszają człowieka do
myślenia
7 sie 15:30
think: nie trzeba, zgadza się, sama sobie rozpisałam wg tego jak robiłeś to poprzednie
7 sie 15:30
think: ale nie wiem co mam Ci podpowiedzieć, bo sama męczę się nad tym zadaniem

także chyba
przyjdzie nam poczekać na Godzia
7 sie 15:42
think: wiem jakie jest rozwiązanie, ale nie potrafię go wyprowadzić

ehh pożal się Boże
| | π | | 3π | |
rozwiązaniem będzie gdy tgx = 1, wtedy sinx = cosx, x = |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ i |
| | 4 | | 4 | |
mamy:
2sin2x + 2cos2x + tgx = 4sinxcosx + 2cos
2x − 2sin
2x + 1 = 4cos
2x + 2cos
2x − 2cos
2x + 1 =
| | √2 | | 2 | |
4cos2x + 1 = 4( |
| )2 + 1 = 4* |
| + 1 = 3 i ok |
| | 2 | | 4 | |
no ale póki tego normalnie nie wyliczę, to nie wiem czy jest to np jedyne rozwiązanie...czy są
może jeszcze jakiś inne.
7 sie 16:43
Godzio: Pozwolicie że zacznę od początku:
cos2x = 1 − 2sin
2x
2sin2x + 2cos2x + tgx = 3 i na samym początku dziedzina

cosx ≠ 0
| | π | | π | |
x ≠ |
| + 2kπ i x ≠ − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | sinx | |
4sinxcosx + 2(1 − 2sin2x) + |
| = 3 / * cosx |
| | cosx | |
4sinxcos
2x + 2cosx(1 − 2sin
2x) + sinx = 3cosx
4sinxcos
2x + 2cosx − 4sin
2xcosx + sinx − 3cosx = 0
4sinxcos
2x − 4sin
2xcosx + sinx − cosx = 0
4sinxcosx(cosx − sinx) − (cosx − sinx) = 0
(cosx − sinx)(2sin2x − 1) = 0
cosx = sinx v 2sin2x = 1
I teraz mamy 2 równania do rozwiązania
| | π | |
cosx = sinx wiemy ze wzorów redukcyjnych że sin( |
| − x) = cosx więc podstawiamy |
| | 2 | |
| π | | π | |
| − x = x + 2kπ v |
| − x = π − x + 2kπ |
| 2 | | 2 | |
zostawiam do rozwiązania
| | 1 | |
sin2x = |
| − z tym problemów już być nie powinno więc też zostawiam, jeśli będzie potrzeba |
| | 2 | |
to uwzględnić dziedzinę w rozwiązaniu
końcowa odpowiedź to:
| | π | | π | | 5π | |
x = |
| + kπ v x = |
| + kπ lub |
| + kπ k∊C |
| | 4 | | 12 | | 12 | |
7 sie 18:09
AS: Spróbuję − zad.1
√3sin(α) +
√6cos(α) ≤ 3 |:
√3
sin(α) +
√2cos(α) ≤
√3
Podstawiam:
√2 = tg(β)
Otrzymuję nowe równanie
sin(α) + tg(β)cos(α) ≤
√3
| | sin(β) | |
sin(α) + |
| cos(α) ≤ √3 |*cos(β) |
| | cos(β) | |
sin(α)*cos(β) + cos(α)*sin(β) ≤
√3*cos(β)
sin(α + β) ≤
√3cos(β)
| | 1 | |
Z podstawienia tg(β) = √2 mamy cos(β) = |
| |
| | √3 | |
stąd
czyli
sin(α + β) ≤ 1 c.n.d.
7 sie 18:15
Godzio: Ciekawe rozwiązanie
7 sie 18:20
AS: A może tak
sin(α) +
√2cos(α) ≤
√3
tworzę funkcję
f(α) = sin(α) +
√2cos(α)
Obliczam pierwszą pochodną i ekstremum
f'(α) = cos(α) −
√2sin(α) = 0
cos(α) =
√2sin(α)
| | 1 | |
tg(α) = |
| z czego wynika , że sin(α) = √2/3 , cos(α) = 1/√3 |
| | √2 | |
Dla takich α zachodzi maksimum
f(α) =
√2/3 +
√2*1/
√3
f(α) =
√2/3 +
√2/3
f(α) = 2
√2/3
Wracając do podstawowej nierówności mamy
2
√2/3 ≤
√3 |*
√3
2
√2 ≤ 3
√8 ≤
√9 c.n.d.
bo jeżeli nierówność jest spełniona dla największej wartości,tym samym dla
mniejszej wartości.
7 sie 19:05
AS: Zad.2
sin
2(α) + cos
2(α) = 1
Stronami dodaję/odejmuję
| | 1 | |
sin2(α) + 2sin(α)cos(α) + cos2(α) = 1 + |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
sin2(α) − 2sin(α)cos(α) + cos2(α) = 1 − |
| |
| | 4 | |
Stronami dodając/odejmując otrzymamy
| | 1 | | 1 | |
sin(α) = |
| (√5 + √3) cos(α) = |
| (√5 − √3) |
| | 4 | | 4 | |
Teraz podstawiając łatwo obliczymy sin
3(α) + cos
3(α)
7 sie 19:20
walet:
Do
Asa
| | 1 | | 1 | |
Jeśli tgβ = √2 to bez dodatkowych założeń cosβ = |
| lub − |
| ,
|
| | √3 | | √3 | |
| | 1 | |
a nie tylko |
| , prawda? |
| | √3 | |
7 sie 20:58
Godzio: Napiszę jeszcze rozwiązanie 2 zadania żeby było też na czym
korzystać, innym sposobem niż
AS
| | 1 | |
sin3α + cos3α = ? sin2α = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
2sinαcosα= |
| ⇒sinαcosα= |
| |
| | 4 | | 8 | |
sin
2α + cos
2α = 1
sin
2α + 2sinαcosα + cos
2α −
2sinαcosα = 1
| | √5 | | √5 | |
sinα + cosα = |
| v sinα + cosα = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin
3α + cos
3α = (sinα + cosα)(
sin2α −
sinαcosα + cos2α) =
| | 1 | | 7 | |
(sinα + cosα)(1 − |
| ) = (sinα + cosα) * |
| = ... |
| | 8 | | 8 | |
| | √5 | | 7 | | 7√5 | |
1o ... = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 8 | | 16 | |
| | √5 | | 7 | | 7√5 | |
2o ... = − |
| * |
| = − |
| |
| | 2 | | 8 | | 16 | |
8 sie 08:41
AS:
Do Walet
Oczywiście,że tak.
Ale nie chciało mi się już dalej rozpisywać.
Traktowałem to jako pokazanie metody rozwiązania.
8 sie 09:07
AS: Korekta do zadania 1 sposób 2
| | 1 | | 1 | |
tg = |
| z czego wynika,że sin(α) = |
| , cos(α) = √2/3 |
| | √2 | | √3 | |
| | 1 | |
f(α) = |
| + √2*√2/3 = 3/√3 = √3 |
| | √3 | |
Wracając do podstawowej nierówności,mamy
√3 ≤
√3 c.n.d.
8 sie 09:24
AS: Zad.4
Warunek podstawowy: mianownik różny od zera
sinx + 2cosx + 3 = 0
podstawienie
| | 2t | | 1 − t2 | |
sinx = |
| , cosx = |
| gdzie t = tg(x/2) |
| | 1 + t2 | | 1 + t2 | |
| 2t | | 1 − t2 | |
| + 2* |
| + 3 = 0 |*(1 + t2) |
| 1 + t2 | | 1 + t2 | |
2t + 2(1 − t
2) + 3(1 + t
2) = 0
t
2 + 2t + 5 = 0
Δ = 4 − 4*1*5 = −16 brak pierwiastków rzeczywistych
Mianownik dla każdego α przybiera wartość dodatnią.
Ułamek określony dla każdego α
8 sie 10:53
Godzio:
AS nie rozpędzaj się

bo to zadania dla
TOmka
8 sie 11:06
Godzio:
TOmek przerobiłeś już sobie nierówności trygonometryczne ? Mam trochę czasu i bym Ci
wytłumaczył + przykłady i do tego dorzuciłbym jakieś trudniejsze równania a na końcu jakieś 2
przykłady bym dał. Co ty na to?
8 sie 16:05
: no dobra, niech bedzie ze sie czepiam, ale nierówności nie mozna tak podnosic do kwadratu, bo
np. −10≤5 ale juz 100≤25, wiec raczej sposob TOmka bez dodatkowych zalozen nie jest
poprawy.... i przepraszam za brak polskich znakow, ale mi prawy alt mi nie dziala ;>
8 sie 21:42
Godzio:
który to moment ? bo z tego co patrzę to prawa strona jest zawsze dodatnia
8 sie 21:55
Godzio:
√3sinα +
√6cosα ≤ 3 /
2
3sin
2α + 6
√2sinαcosα + 6cos
2α ≤ 9 /: 3
sin
2α + 2
√2sinαcosα + 2cos
2α ≤ 3
1 − cos
2α + 2
√2sinαcosα + 2cos
2α ≤ 3
2
√2sinαcosα ≤ 2 − cos
2α /
2
8sin
2αcos
2α ≤ 4 − 4cos
2α + cos
4α
więc nie potrzeba dodatkowych założeń
8 sie 21:58
TOmek: możesz zapodać 1 lub 2 zadanka z nierówności tryg.

nie ma problemu. Chętnie sie czegos
naucze
8 sie 21:59
Godzio: Dobra ale to w osobnym poście już napiszę żeby w tych śmieciach się nie babrać
8 sie 22:03
TOmek: ok
8 sie 22:33
AS: Do Godzia!
W ten sposób wprowadzasz do rozwiązania pierwiastki obce.
W końcówce trzeba sprawdzać,które z nich są właściwe.
10 sie 11:51
Godzio: chodzi o to że po podnoszeniu do kwadratu powinno się rozpisać na 2 nierówności ?
10 sie 11:56
b.: chodzi o to, ze jeśli rozwiązujesz równanie
(*) f(x) = g(x)
podnosząc do kwadratu i rozwiązując równanie
f2(x) = g2(x)
to otrzymane rozwiązania niekoniecznie spełniają (*) −− trzeba w każdym przypadku to
sprawdzać...
przykład: równanie
(*) x+1 = 2
do kwadratu:
(x+1)2 = 4
dwa rozwiązania: x=1 lub x=−3, ale tylko jedno z nich spełnia (*)
10 sie 12:13
Godzio: dobra to chyba jednak sposób Asa jest lepszy
10 sie 13:33