Planimetria
Kamil: Przekątna czworokąta ma długość 12cm i dzieli go na dwa trójkąty, z których jeden ma obwód
24cm,a drugi 21cm. Obwód czworokąta wynosi:
A)33cm
B)45cm
C)21cm
D)24cm
6 sie 22:29
think:

napisz sobie jakie boki to obwód jednego trójkąta, jakie boki to obwód drugiego trójkąta a z
jakich boków składa się czworokąt.
6 sie 22:40
Eta:
ulituję się nad
Kamilem
korzystając z rysunku podanego przez
robinkę
Ob
1= w+z+12 => w+z+12= 24 => w+z= 12
Ob
2= x+y+12 => x+y+12= 21 => x+y= 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w+z+x+y= 21
Ob( czworokąta) = w+z+y+x= 21
odp: C)

2/ sposób
ponieważ długość przekątnej liczona jest w tych obwodach podwójnie
to Ob( czworokąta) = 24+21 − (
2*12) =
21
odp: C)
6 sie 23:05
think: jak pech to pech, cały dzień mam dzisiaj taki do niczego, to jeszcze Ty Eto pomniejszasz moje
zasługi
6 sie 23:12
think: dobra idę spać, im wcześniej tym lepiej, będę miała ten paskudny dzień za sobą...
6 sie 23:13
Eta:
Hmmm...

A co się dzieje? Czemu się smucisz?
U mnie przeszła burza z piorunami i jakoś przeżyłam

Nawet kompa nie mogłam włączyć,bo prądu nie było ( wrrrrr)
Na poprawę humoru przesyłam

dla Ciebie i
6 sie 23:23
think: dzięki Etunia

nie tyle się smucę, co złoszczę prawie na każdy kroku. Także w mojej okolicy
to ja mogłabym robić za drugą burzę

no piorunów nie było, ale grzmiało nie byle jako....
6 sie 23:36
Kamil: dziękuję
8 sie 18:24