Planimetria
Kamil: W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę o 30o mniejszą od miary kąta między
ramionami. Kąt między ramionami ma miarę:
A)50o
B)80o
C)40o
D)70o
6 sie 22:10
think:

są dwa kąty przy podstawie i są one sobie równe. Jest powiedziane, że α = β − 30
o
suma kątów w trójkącie to 180
o
180 = 2α + β
180 = 2(β − 30) + β
wylicz β i to będzie koniec zadania.
6 sie 22:26
Kamil: nie za bardzo rozumiem, ze α=β−30o
8 sie 17:26
Kamil: prosze o wytłumaczenie tego
8 sie 17:31
Kamil: prosze wytłumaczcie to bo nie bardzo wiem skąd to się wzieło α=β−30o a
8 sie 17:35
think: z treści zadania się to wzięło... "kąt przy podstawie ma miarę o 30o mniejszą od miary kąta
między ramionami"
8 sie 17:37
Kamil: aha
8 sie 17:40
Kamil: jak wyłumaczyć log12 co
8 sie 17:41
Kamil: ?
8 sie 17:41
Kamil.to.cienias: Dokladniej kamil o co ci chodzi ?
15 sty 01:41