Planimetria
Kamil: Prosze o pomoc. Długościami boków trójkąta mogą być:
A)√27,√48,√75
B)6mm,0,1dm,12cm
C)4,2−√3,2+√3
D)2dm, 4cm, 0,07m
6 sie 19:48
think: Kamil poszukaj na googlach czegoś takiego jak nierówność trójkąta i spróbuj to przeczytać ze
zrozumieniem...
6 sie 19:50
Kamil: pomóz Think
6 sie 21:45
Kamil: prosze o rozpisanie krok po kroku
6 sie 22:11
think: szukałeś nierówności trójkąta?
6 sie 22:21
Kamil: nie moge znalezc pomóz prosze
6 sie 22:30
6 sie 22:34
think: nie możesz czy nie chcesz?
6 sie 22:34
Kamil: nie robiłem tego typu zadan pomóz w zadaniu
6 sie 22:35
think: masz trzy boki a = ... b =.... c = ....
musisz sprawdzić trzy nierówności, czy:
a + b < c
a + c < b
b + c < a
jeżeli w chociaż jednej nierówności tak Ci nie wyjdzie, to z podanych odcinków nie można
skonstruować trójkąta.
6 sie 22:38
Eta:
Kamil
Wrzucasz tu wszystkie zadania z
czarnego zbioru
TESTY MATURALNE
Nie rozwiązałeś samodzielnie nawet
jednego zadania

!
Czy myślisz ,że tym sposobem zdasz maturę poprawkową ?
Weź się chłopie zastanów ....... bo ja marnie to widzę.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
6 sie 23:14
Gustlik: Kamil, podpowiem Ci:
A)
√27,
√48,
√75 − rozłóż wszystkie liczby podpierwiastkowe i wyłącz czynniki przed każdy
pierwiastek, powinno wyjść Ci jakaś liczba *
√3 − widze to po liczbach,
B) i D) − przelicz na takie same jednostki, najlepiej na cm, dla przypomnienia: 1 cm = 10 mm, 1
dm = 10 cm, 1 m = 10 dm = 100 cm, w drugą stronę przeliczniki są odwrotne, np. 1 cm = 0,01 m.
C) tu musisz po prostu podstawić dane do każdej nierówności, bo "na oko" niczego nie widać.
Nierówności trójkąta podała
think − uwaga

! muszą być spełnione jednocześnie WSZYSTKIE 3
NIERÓWNOŚCI

!
6 sie 23:51
7 sie 12:29
Kamil: to nie za bardzo wiem jak robić
8 sie 00:11
Eta:

I bardzo dobrze , jeżeli sam rozwiązałeś

Jakiego nie wiesz jak zrobić?
Napisz, bo nie wiem o jakie Ci chodzi ?
8 sie 00:21
Kamil: nie wiem jak to sie robiło prosze o pomoc i wytłumaczenie
8 sie 00:21
Kamil: to zadanie nie wiem jak sie robiło to w tym poscie Eta
8 sie 00:23
Kamil: Eta pomóz w rozwiązaniu zadania bede wdzięczny
8 sie 00:24
Kamil: √27=3√3 tak
8 sie 00:28
Kamil: nie pamietam tego zadania i nie robiłem tego typu zadanie, pomóz Eta
8 sie 00:33
Kamil: prosze cie pomóz
8 sie 00:33
Kamil: prosze cie pomóz w zadaniu
8 sie 00:36
Eta:
Już Ci napisałam

, więc nie
8 sie 00:39
Kamil: pomozesz jak cie poprosze bardzo
8 sie 00:40
Eta:
O co? bo nie wiem o które zadanie pytasz?
Oczywiście,że Ci pomogę
8 sie 00:43
Kamil: o to zadanie pisze na samej górze
8 sie 00:44
Kamil: widzisz co?
8 sie 00:45
Kamil: przeczytałeś polecenie co?
8 sie 00:47
Kamil: √27=3√3,
8 sie 00:49
Eta:
Ok, już Ci tłumaczę
8 sie 00:50
Kamil: √48=4√3
8 sie 00:50
Kamil: √75=5√3
8 sie 00:54
Kamil: tłumaczysz prosze cie
8 sie 00:55
Eta:
jeżzeli mamy odcinki a , b , c to
aby zbudować z nich trójkąt musząa zachodzić wszystkie trzy warunki:
1/ a+b >c
i 2/ a+c>b
i 3/ b+c >a
dla A) mamy :
√27= 3
√3 √48= 4
√3 √75= 5
√3
teraz sprawdzamy:
1/ 3
√3+4
√3 >5
√3
7
√3 > 5
√3 .... czyli ok.
2/ sprawdź sam
3/ sprawdź sam
i podaj co Ci wyszło
To Ci powiem czy dobrze
8 sie 00:55
Eta:

ładnie wyznaczyłeś te pierwiaski
8 sie 00:56
Kamil: dziękuje wspierasz na duchu >
8 sie 01:02
Eta:
To teraz n sprawdź , czy z takich jak w B/ da się zbudować trójkąt
a= 6mm= 0,6 cm b= 0,1dm= 1 cm c= 12 cm
czy?
a+b >c ........
8 sie 01:02
Kamil: o,6+1cm>12
1,6>12 nie prawda wiadomo ze bedzie odpowiedz A) tam sie zgadza
8 sie 01:06
Eta:
No i co? sprawdziłeś już , czy nie?
8 sie 01:06
Eta:

i o to chodzi

A jak nie zgadzało by sięe wA)
to sprawdzamy dalej tak samo
8 sie 01:07
Eta:
Czy z takich odcinków można zbudować trójkąt
3,4,5
napisz mi ...... jeżeli tak , to może jeszcze zauważysz , jaki to trójkąt?
8 sie 01:10
Eta:
Czy już teraz wiesz , jak to sprawdzać?
8 sie 01:11
Eta:
Odpowiedz mi na moje pytanie
8 sie 01:13
Eta:
Ja czekam

Jak mi nie odpowiesz, to więcej nie będę Ci pomagać
8 sie 01:18
8 sie 11:28
Godzio: pewnie dlatego Kamil nie był skłonny do zrobienia tego bo coś mu się nie zgadzało
8 sie 11:32
think: ehh najlepsze, że Gustlik napisał, że ma robić wg tego co podałam, normalnie komedia omyłek
8 sie 11:37
Kamil: na kogo mam patrzeć wzory co ?
8 sie 14:21
Kamil: Godzio powiedz bo nie wiem do jakiego wzoru podstawiać prosze pomóz.
8 sie 14:25
Kamil: Godzio napisz mi prosze te wzory bo nie wiem które wybrać prosze cie
8 sie 14:30
Kamil: Godzio powiedz poprawne wzory prosze cie
8 sie 14:39
8 sie 14:55
think: ale z Ciebie sierot, rozwiązywałeś z Etą, to już wiesz KTÓRE WZORY WYBRAĆ, zresztą wzór się
zanadto nie zmienił tylko znak nierówności jest w drugą stronę.
8 sie 14:57
Kamil: a+b<c
8 sie 15:22
Kamil: tak ma być
8 sie 15:22
Kamil: co
8 sie 15:23
Kamil:
8 sie 15:25
Kejt: jeżeli zdawałeś maturę, to jestem pewna, że masz jakąś książkę w której są te wszystkie wzory
wypisane..tylko Ci się po prostu szukać nie chce i czekasz na gotowca.. ale to już Twoja
sprawa jak maturę oblejesz.
nie ten wzór.. tylko te, które napisała think jako ostatnie..
8 sie 15:26
Kamil: a+b>c
8 sie 15:34
Kamil: taki wzór
8 sie 15:34
Kejt: tak. Pamiętaj, że muszą być spełnione wszystkie 3 warunki..
8 sie 15:35
Kamil: ale czego wieksze a nie jak na strące co, ktoś mi powie prosze o pomoc?
8 sie 15:36
Kamil: nie zdawałem matury
8 sie 15:37
Kejt: nie rozumiem co masz na myśli..
8 sie 15:37
Kamil: czego jest a+b>c a nie tak jak na stronce a+b<c co?
8 sie 15:39
Kejt: to na logikę.. spróbuj narysować trójkąty na podstawie obydwu wzorów i będziesz miał odpowiedź.
8 sie 15:40
Kejt: jeszcze jakiś problem?
8 sie 15:48
Kamil: Nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
8 sie 16:18
8 sie 16:21
Kejt: po pierwsze.. jestem ona.. po drugie. wybacz, że wymagam od Ciebie tej odrobiny wysiłku w
postaci narysowania trójkąta..
narysuj podstawę. i dwa ramiona według tego drugiego wzoru (a+b<c) tzn. ramię długości "a" od
lewego końca, a "b" od prawego. zauważysz, że nie będą się stykać..oczywiście rysujesz je w
kierunku środka..
8 sie 16:22
Kejt:

coś takiego powinno Ci wyjść..
8 sie 16:33
Kamil: np a=6mm=0,6, b=0,1dm=1cm c=12
chcę do tego wzoru narysować a+b<c
8 sie 16:38
Kejt: no to rysuj.. właściwie próbuj ;> powinno Ci wyjść jak na rysunku z tym, że a<b nie a>b..
8 sie 16:40
Kamil:
8 sie 16:41
Kamil: tak dobrze narysowałem
8 sie 16:43
Kejt: tak. jest ok.
8 sie 16:46
Kamil: prosze o sprawdzenie rysunku i dziękuje za pomoc
8 sie 16:55
Kejt: mówię, że jest prawidłowy.
8 sie 16:57
Kamil: nie zauwazyłe pytania Ety , jest to trójkąt prostokątny
8 sie 17:00