Planimetria
Kamil:

Prosze pomózcie. Prosta m jest styczna do okregu w punkcie K. Kąt środkowy ma miarę
α=142
o.Wówczas kąt β ma miarę:
A)β=19
o
B)β=71
o
C)β=52
o
D)β=38
o
6 sie 19:31
think: ten trójkąt w okręgu który narysowałeś jest równoramienny.
miary kątów w tym trójkącie to α = 142o, γ, γ
suma kątów w trójkącie wynosi 180o
180o = α + γ + γ
180o = 142o + 2γ
2γ = 180 − 142
2γ = 38
γ = 19o
styczna tworzy kąt prosty z promieniem okręgu.
będzie więc
90o = γ + β wystarczy podstawić i wyliczyć β.
6 sie 19:41
think: a jest równoramienny, bo jedno i drugie jego ramię tworzy promień okręgu.
6 sie 19:45
Kamil: 90o=19o+β
−β=19−90o
−β=−71o/:(−1)
β=71o
8 sie 00:06
Kamil: odp B)
8 sie 00:07
Kamil: dobrze jest napisane
8 sie 00:10
Eta:
dobrze
8 sie 00:37
Kamil: pomożesz w zadaniu wcześniejszym
8 sie 00:39
Kamil: ?
8 sie 00:39