Wiem,że są wakacje, ale proszę o pomoc... Jak rozwiązać takie przykłady, czyli
| 1,25 | ||
proszę o wytłumaczenie krok po kroku jak to zrobić... 1)12* | ||
| 3,75*0,3 |
| 113 | 3*0,8 | |||
2) | * | |||
| 112*14 | 117 |
| 89*1516 | 5 | |||
3) | : | |||
| 0,3:25 | 0,1*412 |
| 1,2*52 | 414 : 0,01 | |||
4) | : | |||
| 0,16*14 | 6,25*425 |
| 25:212 | ||
5) | Będę bardzo wdzięczna za pomoc Dziękuję![]() | |
| 37*116 |
| 5 | 2 | 12 | ||||
1) | 2) | 3) 1 4) 1764 | 5) 2 | |||
| 9 | 15 | 17 |
| 1 | 1 | |||
ułamek to mnożenie przez jego odwrotność. Mnożenie 1 | *14 to 1*14 + | *4 lub | ||
| 2 | 2 |
| 3 | ||
*14 i musisz ujednolicić wyrażenia, albo masz ułamki zwykłe, albo dziesiętne. | ||
| 2 |
|
| ||||||||||||||||||||
: | = | ||||||||||||||||||||
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
: | = | |||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
| ||||||||||||||||||||||||||
: | = | ||||||||||||||||||||||||||
|
|
| 3 |
| 3*25 | 3 | ||||||||||
: | = 3*25 : 17*25 = | = | |||||||||||
| 1 | 17*25 | 17 |
| b | a*c + b | |||
a | = | |||
| c | c |
| a | c | a*c | |||
* | = | ||||
| b | d | b*d |
| a | c | a*d | |||
: | = | ||||
| b | d | b*c |
| 8 | ||
176 | ||
| 17 |
?
| 3 | ||
Oczywiście − wynik | ||
| 17 |
| 0,6*5 | 4,25*100 | 3 | 1 | 3 | 3 | ||||||
: | = | * | = | = | |||||||
| 0,04 | 1 | 0,04 | 425 | 0,04*425 | 17 |