Ja:
1. W urnie są kule białe i czarne - razem 9 kul. Losujemy dwukrotnie, bez zwracania, po
jednej kuli. Ile jest kul białych, jeśli prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul tego
samego koloru jest równe prawdopodobieństwu wylosowania dwóch kul o różnych kolorach
2. Wśród n kul w urnie jest 6 zielonych. Dla jakich wartości n prawdopodobieństwo tego,
że wylosowane dwie kule są zielone, jest większe od 0,2
18 gru 00:38
b.: 1. powiedzmy, że jest b białych i 9-b czarnych
no to wtedy
P(róznokolorowe) = (b po 1) * ((9-b) po 1) / (9 po 2) =
= b * (9-b) / 36
P(jednokolorowe) = P(obie białe) + P(obie czarne) =
= ( (b po 2) + ((9-b) po 2) ) / (9 po 2) =
= ( b*(b-1)/2 + (9-b)*(8-b)/2 ) /36
dostajemy więc równanie kwadratowe
b * (9-b) / 36 = ( b*(b-1)/2 + (9-b)*(8-b)/2 ) /36
rozwiązujesz i masz odpowiedź
2.
P(dwie zielone) = (6 po 2) / (n po 2) = 15 / ( (n*(n-1)/2 )
= 30 / (n*(n-1))
czyli trzeba rozwiązać nierówność kwadratową
30 / (n*(n-1)) > 0,2
18 gru 09:51