trygonometria
crazy nati: Wiadomo że α jest kątem ostrym i tg*α+ctg*α=4. Oblicz
| | 1 | |
√tg2*α+ctg2*α. Wskazówka: ctg*α= |
| |
| | tg*α | |
6 sie 16:27
bzzz: (tgα + ctgα)
2 = 4
2
ja raczej skorzystam z tego, że
tgα*ctgα = 1
tg
2α + 2
tgα*ctgα + ctg
2α = 16
tg
2α + ctg
2α = 16 − 2 /nakłdam na to stronami pierwiastek
√tg2α + ctg2α =
√14 i kóniec
6 sie 16:35
crazy nati: dzięki ale skąd sie wzięło to w nawiasie(tgα+ctgα)2=42?
7 sie 12:09
bzzz: wykonuję takie działania, żeby z tego co mam czyli tgα + ctgα = 4
dojść do (tg
2α + ctg
2α)
1/2 czyli do tego co mam wyliczyć

najpierw zauważam, że wyniku kończowym mam kwadraty, więc podnodzę do kwadratu stronami,
tak robię aby został mi tylko tg
2α + ctg
2α a reszta z drugiej strony, i żeby to było to samo
co mam policzyć muszę jeszcze nałożyć na to pierwiastek i voilea!
7 sie 12:18
bzzz: spróbuj w analogiczny sposób uporać się z:
tgx + ctgx = √27
a masz policzyć √tg2x + ctg2x
7 sie 12:22
crazy nati: (tgα+ctgα)2=27
tg2α+2*tgα*ctgα+ctg2α=27
tg2α+2+ctg2α=27
tg2α+ctg2α=25
√tg2α+ctg2α=√25
ok załapałam
10 sie 12:11
crazy nati: (tgx+ctgx)2=27
tg2x+2*tgx*ctgx+ctg2x=27
tg2x+ctg2x=27−2
√tg2x+ctg2x=√25
ok dzięki
10 sie 12:15