Zadanka
Godzio:
To są zadania których w ogóle nie rozumiem i nie wiem jak rozwiązać także jeśli się da to albo
rozwiązanie albo jakieś mocne wskazówki

.
1. Za pomocą metod rachunku różniczkowego określić liczbę rozwiązań równania:
2x
3 + 1 = 6|x| − 6x
2
2.Pewna firma przeprowadza co kwartał regulację płac dla swoich pracowników, waloryzując je
zgodnie ze wskaźnikiem inflacji, który jest stały i wynosi 1,5% kwartalnie , oraz doliczając
stałą kwotę podwyżki 16zł. W styczniu 2001 pan Kowalski otrzymał wynagrodzenie 1600 zł. Jaką
pensję otrzyma w kwietniu 2002, Wyznaczyć wzór ogólny na pensję w
n pana Kowalskiego w n−tym
kwartale, przyjmując w
1 = 1600 jest płacą w pierwszym kwartale 2001. Obliczyć średnią
miesięczną płacę pana Kowalskiego w 2002 roku.
3.Czy można sumę 42 000 złotych podzielić na pewną liczbę nagród tak aby kwoty tych nagród
wyrażały się w pełnych setkach złotych, tworzyły ciąg arytmetyczny oraz żeby najwyższa nagroda
wynosiła 13 000 zł. Jeśli tak to podać liczbę i wysokość tych nagród.
6 sie 12:21
b.: zadanie 1:
2. przypadki: x<0, x>0
pomaga zobaczyć wykres różnicy:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+2x^3+%2B+1+-+6|x|+%2B+6x^2+%2C+x+from+-1+to+1
żeby pokazać, że jest dokładnie 1 rozw. ujemne wystarczy pokazać, że różnica rośnie na (−
∞,0),
i np. w −1 jest ujemna, a w 0 dodatnia
żeby pokazać, że są dokładnie 2 rozw. dodatnie wystarczy pokazać, że na (0,
∞) różnica najpierw
maleje, a potem rośnie, oraz że wartości: w 0 i w 1 są dodatnie, a np. w 1/2 ujemna
6 sie 14:39
Godzio:

f(x) = 2x
3 + 6x
2 − 6|x| + 1
dla x ≥ 0
f(x) = 2x
3 + 6x
2 − 6x + 1
f(1) = 2 + 6 − 6 + 1 = 3 > 0
| 1 | | 1 | | 3 | | 7 | | 1 | |
f( |
| ) = |
| + |
| − 3 + 1 = |
| − 2 = − |
| < 0 |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
f(0) = 1
dla x < 0
f(x) = 2x
3 + 6x
2 + 6x + 1
f(−1) = −2 + 6 − 6 + 1 = −1 < 0
Narysowałem prowizoryczny wykres wzorując się na kolejnych wyrazach
wynik jest taki że są 3 rozwiązania
6 sie 14:59
bzzz: ad3 zaczynam ponownie bo poprzedni tekst mi zjadło

ojj czuję, że się dziś zdenerwuję...
najwyższa nagroda to 13 000, gdyby nawet były tej samej wysokości, to najmniejsze możliwe n:
n = 3
3*13 000 < 42 000
odpada
n = 4
4*13 000 > 42 000 ok
a
1 = 100k
r = 100m, bo wysokość każdej nagrody musi być wielokrotnością 100 zł.
| a1 + 13 000 | |
42 000 = |
| n /*2
|
| 2 | |
84 000 = (100k + 13 000)n
wypisujemy dzielniki 84 000 zaczynając od 4 do czasu gdy druga liczba jest > 13 000
(n = 4) 4 * 21 000 → a
1 + 13 000 = 21 000 → a
1 = 8 000 ok jest wielokrotnością 100
a teraz czy r jest wielokrotnością 100? 8 000 + 3r = 13 000 → 3r = 5 000 odpada.
(n = 5) 5 * 16 800 → a
1 = ..... r = ......
(n = 6) 6 * 14 000 → a
1 = ..... r = ......
(n = 7) 7 * 12 000 odpada bo 12 000 < 100k + 13 000
6 sie 15:16
Godzio:
ja już na dziś wysiadam, jestem tak wykończony jak nigdy

jutro sobie to przeanalizuje
6 sie 15:23